Akcie, měny & názory Davida Navrátila: Odpočet příchodu recese

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Znáte ten vtip, že ekonomové správně předpověděli devět z posledních šesti recesí? Nyní podle průzkumu dvě třetiny ekonomů předpovídají, že recese v USA začne do konce roku 2020. Tohle už je silná shoda. Americká ekonomika přitom nyní roste v meziročním srovnání téměř o tři procenta, zrychlovala svůj růst a indikátory neodhaluji, že by se ekonomika měla ochlazovat.

Tak proč by měla zamířit do recese? Často slýchávám názor, že už jen proto, že oživení a růst ekonomika zkrátka a dobře trvají už moc dlouho. Téměř deset let. Přitom historie ekonomických cyklů ukazuje, že průměr od konce 19. století je necelých pět let. Průměry jsou ale v tomto případně ošemetné. Statistik by se raději ptal, jak moc si byly v minulosti ekonomické cykly podobné. Moc ne. Proto s pravděpodobností 70 procent můžeme říci, že oživení ekonomiky v minulosti trvalo dva roky až osm let. Aktuální fáze růstu ekonomiky tak skutečně trvá mimořádně dlouho.

Ale roste s touto dobou i pravděpodobnost recese? Ano. Historie ukazuje, že v deseti letech by pravděpodobnost vypuknutí recese už příští měsíc měla být cca sedmdesát procent. A s každým měsícem by se jen zvyšovala. Nicméně tato pravděpodobnost platila pro ekonomické cykly před rokem 1945. Po druhé světové válce se závislost na čase změnila. Už jen díky rozumné míře regulace a zlepšení fungování centrálních bank a vlád. Nyní proto tato pravděpodobnost je necelých pět procent. I po deseti letech.

To neznamená, že by recese zmizely. Jen samotný čas je neumí dobře předpovídat. Musíme hledat skutečné problémy. A nyní to je především nejistota. Ve výše zmiňovaném průzkumu tou nejistotou je například obchodní válka, následuje obava, že americká centrální banka přežene zvyšování sazeb nebo že na akciové trhy dorazí vyšší volatilita cen. Dodávám, že v roce 2020 také vyprchá pozitivní dopad daňové reformy.

Autor je hlavním ekonomem České spořitelny