Akcie, měny & názory Davida Navrátila: Recese, Fed a křivky

Často čteme, že inverzní výnosová křivka předpovídá recesi. Pokud je výnos dlouhodobých dluhopisů nižší než těch krátkodobých, tak říkáme, že výnosová křivka je záporná nebo inverzní. Výnosová křivka je v USA záporná nebo minimálně blízko nule podle toho, jak ji měříme. Když se podíváte do minulosti, zjistíte, že před každou recesí byla křivka inverzní. Z toho by jeden mohl usuzovat, že recese se blíží. Ale pozor, také byla období, kdy nastala inverze, ale recese nepřišla. Pokud chcete čísla, tak ta říkají, že pravděpodobnost recese v USA je až kolem 30 procent. To má k jistotě daleko.

Předpokládejme, že recese skutečně nastane. Kolik času uběhlo od záporné neboli inverzní křivky k recesi? Historie říká, že jeden až dva roky. V roce 2001 dokonce tři roky. To je docela dlouhá doba. Proto současná makro čísla indikují v následujících měsících slušný růst ekonomiky USA nade dvěma procenty. Pokles přijde za rok až dva. Mezitím ekonomika, ale i prodeje zboží a služeb mohou růst slušným tempem.

Co na to centrální banky? Ty říkají, že existuje zpoždění mezi tím, kdy změní nastavení měnové politiky a kdy se tato změna projeví v ekonomice a inflaci. Obvykle to trvá asi rok až rok a půl.

Takže pokud budeme předpokládat, že inverzní křivka predikuje recesi, tak ji predikuje jen a jen proto, že finanční trh očekává, že centrální banka nebude schopna dostatečně snížit sazby nebo jinak uvolnit měnovou politiku v předstihu, aby se této recesi vyhnula. A opět historie říká, že ač měl Fed čas, nástroje, tak stejně v minulosti rok až dva před recesí sazby obvykle nesnižoval, ale naopak často je zvyšoval. Nyní se chová jinak a sazby snižuje. Ponechme stranou, zda dostatečně razantně a rychle, ale každopádně jeho kroky riziko recese opět snižují. Když strach z recese dopadne na centrální banku, tak se lze recesi vyhnout nebo ji výrazně zmírnit.