Akcie, měny & názory Františka Táborského: Čína jako ukazatel vývoje

Čínská ekonomika se z úderu koronaviru zotavuje jen pomalu

Čínská ekonomika se z úderu koronaviru zotavuje jen pomalu Zdroj: ČTK/AP/Mark Schiefelbein

V Číně se život z velké části vrátil do normálu
Počet nově nakažených v Číně klesá
Čínská ekonomika se z úderu koronaviru zotavuje jen pomalu
Z města Wu-chan se nákaza koronaviru nového typu rozšířila do celého světa
5
Fotogalerie

Stejně jako v případě nástupu pandemie, tak i při následném otevírání ekonomik slouží Čína jako dobrý vzorový příklad, od kterého se můžeme odpíchnout.

V případě České republiky budeme mít k dispozici klíčová statistická data za březen nejdříve v květnu, za duben teprve v červnu a detailní statistiku HDP ještě později. Čínská ekonomika je však napřed a před pár dny zveřejněná statistika HDP za první čtvrtletí tak může poskytnout dostatečný obrázek dopadu bezpečnostních opatření na jednotlivé sektory.

Celkově se tamní ekonomika propadla meziročně o 6,8 procenta, což je méně, než se obecně očekávalo. Spotřeba i investice ještě v březnu výrazně klesaly, ale sama průmyslová produkce a export se už výrazně zlepšovaly i přes narušení domácích dodavatelských řetězců. Jako nejodolnější se ukázal trh s nemovitostmi, kde už v březnu pokračoval růst investic, prodejů i cen.

Z pohledu jednotlivých sektorů nepřekvapivě největší pokles zaznamenalo pohostinství a rekreace. Dvouciferný propad meziročně vykázaly i maloobchod, doprava a stavebnictví. Naopak nečekaně nízký pokles hlásí zemědělství, průmysl a celkově služby, IT sektor zaznamenal dokonce téměř srovnatelný růst jako v předchozím čtvrtletí.

Celková poptávka v ekonomice však zůstává slabá hlavně kvůli zahraničním partnerům, kteří teprve teď míří do recese. I proto očekáváme, že čínská ekonomika letos vzroste pouze o 2,9 procenta, což je zhruba poloviční tempo ve srovnání s předchozím rokem.

Autor je ekonom Komerční banky