Akcie, měny & názory Františka Táborského: Útěk před italskými problémy

Italský senát

Italský senát Zdroj: ČTK

Italská vláda vydala před pár dny podklady pro finální podobu státního rozpočtu na příští rok. Ten potvrzuje předchozí spekulace zrušení původně zamýšleného zvýšení daně z přidané hodnoty a řadu dalších opatření, která by zvýšila příjmy do státní kasy.

Deficit státního rozpočtu by tak dosáhl 2,2 procenta HDP, tedy stejně, jako je plánováno pro tento rok. Zároveň ale vidíme rizika jednoznačně směrem k horšímu číslu vzhledem k velmi optimistickým předpokladům ohledně daňových příjmů. Je tak velmi pravděpodobné, že opět dojde k dohadům mezi italskou vládou a Evropskou komisí ohledně snížení deficitu a celkového zadlužení země. Neočekáváme však, že by měla situace dospět tak daleko jako loni, kdy Evropská komise zahájila s Itálií právní řízení o nadměrném deficitu státního rozpočtu a s tím spojený negativní dopad na trhy.

Pro ty je právě vyhnutí se sporu s Evropskou komisí a nový monetární stimul ze strany ECB důvod k oslavě. Desetiletý výnos italských státních dluhopisů klesl z loňského vrcholu 3,5 procenta na historické dno 0,85 procenta, což podle nás jen prohloubí vyhýbání se řešení situace jak ze strany italské vlády, tak i Evropské komise, která viditelně otupuje hrany své kritiky vůči přehnaně expanzivní fiskální politice.

Absence strukturálních a samozřejmě bolestivých reforem v Itálií se tak jen prohloubí a problém se jen opět odsune. Nízké výnosy státních dluhopisů dovolí vládě dále bezhlavě utrácet a státní dluh dále poroste. Itálie tak i nadále zůstane extrémně citlivou vůči externím šokům a problémem celé eurozóny.

Autor je ekonom Komerční banky