Akcie, měny & názory Miroslava Frayera: Čas defenzivy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Pozornost finančních trhů se čím dál více stáčí k USA, kde vrcholí hospodářská expanze, která se zapíše jako nejdelší období ekonomického růstu v historii země. Pravděpodobnost recese ve Spojených státech v následujících 12 měsících se zdvojnásobila. 

Ta se dotkne i zbylých částí světa. Slabší makroekonomická data, a hlavně nejistoty spojené s obchodními válkami, brexitem aj. se podepsaly pod to, že centrální banky po celém světě přistoupily opět k opatrnějšímu postoji ve zpřísňování měnové politiky. Podíváme-li se na odhady zisků amerických i evropských firem pro letošní rok, je patrný posun očekávání k horším výsledkům.

Vedle toho se objevují spekulace, že všechno dobré je v současných cenách již započítáno, a tak by rozum velel k vybírání zisků nebo redukci rizika ve svém portfoliu. Navíc je zapotřebí zmínit, že ekonomická i geopolitická rizika zůstávají nemalá. Nabízí se tak přesun akciových portfolií směrem k defenzivním titulům, které nejsou tolik citlivé na hospodářský cyklus.

Takovými odvětvími jsou třeba zbrojní průmysl, potraviny, základní spotřební zboží, tabák, farmacie či utility. Zároveň preferujeme hodnotové akcie firem, jež vyplácejí i vzhledem k relativně nižšímu zadlužení dividendu a jejich bilance jsou obecně zdravější. Ty by měly potenciální recesí procházet s nižší újmou.

Za úvahu tak v těchto podmínkách stojí společnosti jako například BAE Systems, Danone, Sanofi či Swedish Match. Na domácím parketu se o silnou dividendu můžeme opřít u O2 Czech Republic nebo Philip Morris ČR.

Autor je akciovým analytikem KB