Banky jsou hlavním vítězem současné krize. Do jakých peněžních ústavů se vyplatí investovat?

Šéfka Evropské centrální banky Christine Lagardeová

Šéfka Evropské centrální banky Christine Lagardeová Zdroj: profimedia

Sídlo ECB ve Frankfurtu
2
Fotogalerie

Dosažení cenové stability nepůjde bez obětí. Řada odvětví logicky trpí pod tíhou vyšších sazeb. Existují však i sektory, jimž přísnější měnová politika svědčí. Řeč je zejména o finančních domech. Rostoucí úroky vdechly do bankovních výsledovek notnou dávku dynamiky. Současné makroprostředí tak vytváří z akcií bank atraktivní investiční příležitost.

Evropské finanční instituce dlouhodobě trápila strukturálně slabá profitabilita, která vycházela z permanentně záporných sazeb. Peněžní ústavy tak generovaly letargickou rentabilitu vlastního kapitálu. Ta dokonce zaostávala za náklady na kapitál. Výsledkem takové konstelace je skutečnost, že se evropské bankovní indexy obchodují s diskontem oproti účetní ceně aktiv. V tuto chvíli tržní kapitalizace evropských finančních domů mírně přesahuje 70 procent účetní hodnoty. Nízké valuační násobky představují jeden z převažujících motivů pro nákup akcií.

Finančním domům zcela intuitivně poskytuje vzpruhu utahovací kampaň Evropské centrální banky. Rada guvernérů se zavázala zopakovat „hike“ o 50 bodů i na březnovém zasedání. Poté zřejmě kadence zpomalí. Trh počítá s terminální sazbou 3,5 procenta. Existuje však naděje, že konečný rozsah monetárních restrikcí bude markantnější. Pokud se nacházíme v průběhu cyklu zvedání úroků, míří vzhůru i bankovní zisky.

Finanční instituce mají tendenci nejprve zdražovat úvěry. Zatraktivnění depozitních sazeb obvykle následuje se zpožděním. Pokud je však cyklus zastaven, růstový impulz mizí, jelikož banky pouze dorovnávají úročení vkladů. Toho se stáváme svědky u některých českých finančních domů, kdy čisté úrokové výnosy meziročně i mezikvartálně klesají právě kvůli bobtnajícím nákladům na depozita.

Mezi faktory podporující optimistickou investiční tezi patří i odolnější než očekávaná ekonomická aktivita. Zatímco na konci roku 2022 se recese v eurozóně jevila jako nevyhnutelná, nyní existuje hmatatelná šance, že se hospodářský pokles v měnové unii podaří odvrátit. Pokud se HDP udrží v kladném teritoriu, přistoupí peněžní ústavy k méně drastické tvorbě rezerv, což se propíše do robustnějších zisků. Příznivější makroprostředí taktéž pomůže kondici úvěrových portfolií. Podíl problémových úvěrů by měl zůstat na zanedbatelných úrovních. Navíc platí, že vitálnější hospodářství donutí Evropskou centrální banku pokračovat v agresivnější politice, což profity peněžních ústavů podpoří.

Z(a)tracená čísla: Tortura české výplatnice

Video placeholde
• Videohub

Ke komfortu přispívá i současná situace na dluhovém trhu. Pokles výnosů napříč korporátními i vládními bondy představuje okno příležitosti, kterého řada subjektů využívá a emituje nové dluhopisy za relativně přijatelných podmínek. Emisní aktivita nastartuje výnosy v segmentu investičního bankovnictví. Ten je sice na starém kontinentě zastoupen mnohem méně než v USA, určitou vahou se však na výsledovkách podílí.

Po kterých konkrétních titulech se poohlížet? Jako zajímavý tip se jeví například francouzská BNP Paribas. Depozitní instituce se zbavila některých aktiv, která získala prostřednictvím nepříliš vydařených akvizic, a přebytečný kapitál pošle zpět k akcionářům ve formě zpětných výkupů akcií. Společně s vyššími úroky a tlakem na nákladovou disciplínu banka zvedla svůj oficiální cíl ročního nárůstu čistého zisku na devět procent z původních sedmi. Lze namítnout, že akcie evropských finančních domů od října předvedly meteorický kurzový vzestup. Vyčkat proto na burzovní korekci nebo nákupy rozfázovat se jeví jako optimální strategie. Přesto jsou pro dlouhodobého investora valuace zajímavé a umožňují odemknout skrytou hodnotu. Zvlášť pokud se v následujících letech potvrdí, že éra nízkých úroků definitivně skončila.

Autor je portfolio manažer, Cyrrus