Dluhopisy už jsou zase atraktivním aktivem

Dluhopisům by měla pomoci i ochabující ekonomická dynamika.

Dluhopisům by měla pomoci i ochabující ekonomická dynamika. Zdroj: Tereza Kovandová

V průběhu prosince přišla Bank of Japan s překvapivým rozhodnutím roztáhnout pásmo pro přípustnou hodnotu výnosu desetiletého vládního bondu. Tento zdánlivě technický krok má nepopiratelný symbolický význam – znamená definitivní tečku za érou záporných úroků. Inflace a doprovodná reakce centrálních bank nastolily v dluhopisovém světě nový status quo.

V nastupujícím finančním režimu už bondy opět vyčnívají jako atraktivní třída aktiv. Zatímco během loňska utrpěly vládní obligace nejhorší ztráty za několik staletí, v uplynulých dvou týdnech přidal globální dluhopisový index asi tři procenta, což představuje nejlepší vstup do nového roku za posledních tři dekády. Co stojí za náhlou změnou investorských preferencí?

Správci peněz dospěli k závěru, že v tuto chvíli jsou schopni odhadnout ultimátní rozsah monetárních restrikcí. Inflace na obou březích Atlantiku vykazuje citelné známky zpomalování. Sazby v USA by proto neměly vystoupat markantně nad pět procent, v eurozóně úroky vyvrcholí na úrovni 3,5 procenta. Lepší viditelnost znamená, že brutální volatilita, která loni dominantně určovala dluhovému trhu rytmus, začíná sestupovat na přijatelnější hodnoty. Více portfolio manažerů se tak začíná do bondů postupně vracet, což žene ceny bondů nahoru.

Kromě jemnější strategie utahování měnové politiky by měla dluhovým papírům pomoci i ochabující ekonomická dynamika. V takovém prostředí správci aktiv preferují defenzivnější instrumenty, tedy zejména vládní a bezpečné korporátní dluhopisy. Nicméně existují faktory, které dokážou tuto optimistickou investiční tezi vykolejit. Nové emise v roce 2022 prakticky zamrzly. Menší rozkolísanost a hmatatelný pokles výnosů, který se odehrál od října, však řadu korporací povzbudily.

Ty se nyní opět vydaly na trh pro peníze. Pokud se boom v emisní aktivitě ukáže jako permanentní, může mít za následek převis nabídky nad poptávkou. Přestože poslední vývoj přiživuje investorskou asertivitu, zůstává diskutabilní, zda apetit fondů stačí absorbovat větší množství emitovaných papírů. V tuto chvíli taktéž Fed redukuje svou bilanci. Každý měsíc se rozvaha banky zmenší o 95 miliard amerických dolarů. Doposud vše probíhalo bezproblémově, nicméně v březnu nastane také obrat v bilanční politice Evropské centrální banky.

Nelze vyloučit, že se vládní bondy postupně dostanou pod tlak. Je totiž otázkou, zda jsou privátní subjekty schopny plně kompenzovat nákupní akce centrálních bank. Správci aktiv budou proto v druhém kvartálu nervózně sledovat výsledky aukcí vládních papírů. Bank of Japan se během letoška stane jedním z klíčových protagonistů na dluhovém trhu. Portfolio manažeři budou její kroky úzkostlivě monitorovat. Násilný exit z režimu kontroly výnosové křivky by mohl vyvolat širší přesuny ve finančním systému.

I pokud se režim výnosové křivky podaří ukončit koordinovaně, hrozí, že japonské fondy, tradiční držitelé zahraničních papírů, pošlou své prostředky do japonských obligací, jejichž výnosy se již nepotápějí v záporném teritoriu. Tento faktor by tlačil kurzy globálních bondů dolů. Přestože nelze vyloučit, že bondy půjde během prvního pololetí nakoupit s ještě atraktivnější cenovkou, jeví se již nyní celá třída aktiv jako smysluplná. Dluhopisy reflektují budoucí úrokový vývoj hlavních centrálních bank lépe než akcie, které mohou na cestě k finálním sazbám ještě klopýtnout. Dluhový trh opět začíná plnit svou disciplinární funkci a držitelé bondů jsou po dlouhé době opět férově odměňováni za podstupované riziko.

Autor je portfolio manažer společnosti Cyrrus