Dojdou Rusku zbraně? Putinova válečná ekonomika se zadrhává

Ruský prezident Vladimir Putin.

Ruský prezident Vladimir Putin. Zdroj: Reuters

O tom, že se ruská ekonomika přesunula do válečného režimu, se mluví už poměrně dlouho. Pokud si ale přečtete ohlasy například z Moskvy, ani náhodou se nezdá, že by se cokoli změnilo. Obchody jsou i nadále plné, západní zboží je stále k dostání, byť za vyšší ceny. Některé obchody sice zavřely, namísto McDonalds je jeho ruská parodie, Starbucks dopadl se svojí ruskou variantou podobně, ale celkově se pro běžného Moskvana mnoho nezměnilo.

Článek je převzatý z INFO.cz

Z hlediska běžného občana ruské metropole probíhá přechod na válečnou ekonomiku skrytě. Někteří jej i proto zpochybňují a do značné míry mají pravdu. Některé makroekonomické ukazatele však dávají najevo, že válečná výroba je pro Rusko stále významnější. Primárně se jedná o ukazatel HDP, jehož pokles v roce 2022 o 2,1 % (číslo se ještě upřesňuje) byl výrazně nižší, než jak předpokládaly prognózy i renomovaných institucí. Část z toho sice tvoří dočasně zvýšené příjmy za export ropy a zemního plynu, ale ani tím nelze vysvětlit úplně vše. 

Video placeholde
Putinovo prohlášení o útoku na Moskvu pomocí dronů • Reuters

Výrazný vzestup zaznamenala hlavně odvětví přímo spojená s vojenskou produkcí, jmenovitě zpracovatelský průmysl. Celkově průmyslová produkce, pokud se očistí o propad z loňského roku, vzrostla o 1,3 % meziročně, s tím, že největší růst zaznamenala taková odvětví, jako jsou hotové výrobky z železa, elektrická zařízení či dopravní prostředky a návěsy. Proměnou prošla i geografie ekonomického růstu v Rusku. Dříve růst poháněly zejména regiony spjaté s těžbou nerostných surovin, hlavně ropy a zemního plynu, nyní se situace změnila.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!