Dušan Kütner: Konina je znakem bídy

konina

konina Zdroj: profimedia.cz

Koňské maso bylo téměř vždy jedním ze symbolů válečné a poválečné bídy, neboť na koně přišla řada vždy po zdecimování klasických chovů zvířat na maso v důsledku války. Koňské maso není zdravotně závadné, ale pro mnohé je to stejně odpudivá myšlenka jako jíst maso psů, tedy odvěkých přátel člověka.

Jenže žijeme ve 21. století, v bohatých i méně bohatých zemích EU se desítky let neválčí, Evropská unie nedávno dokonce dostala Nobelovu cenu za mír – ale koňské maso je na scéně opět. Jaké bídy je konina symbolem nyní?

Jeden by řekl, že jistotou budou nyní třeba mléčné výrobky či vejce. Jenže i s vajíčky je potíž. Tedy v sousedním Německu, kde vypukl jeden z nejrozsáhlejších podvodů v německém zemědělství. Dvě stovky drůbežáren údajně poslaly na trh miliony vajec, které označily jako bioprodukty, ale „bio“ nebyly. Podvod se dařilo dotyčným drůbežářům tutlat možná několik let, z čehož plyne ponaučení, že biovejce chutná stejně jako vejce, neboť lidé to bez loga nepoznají.

Nepřiznané koňské maso v Česku je špatnou zprávou pro potravináře, kteří léta bojují o ceny a marže, které řetězce tlačí co nejníže. Podle průzkumu Home Credit přitom loni Češi utratili za potraviny o 2,5 procenta méně než předloni. Čím více ale budou lidé na potravinách šetřit a kupovat jen ty nejlevnější v oblíbených akcích, tím více budou mít výrobci tendence levné náhražky do výrobků – jako třeba koninu – přidávat. Kruh se uzavírá.