Dušan Kütner: Víno yes, pivo no

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CTK

Vinaři se setkali s dalším vstřícným krokem ze strany státu. Vláda včera schválila novelu vinařského zákona, která by měla výrazně omezit pančování vína, k němuž se používá téměř výhradně jeho sudová forma. Pokud návrh projde celým legislativním kolečkem (vláda–sněmovna–Senát–prezident), měly by se stát minulostí obchůdky s pochybným vínem v duchu čtyřicet korun za litr.

Ke vstřícnosti státu nutno připočíst i starší vymoženosti, jako jsou nulová spotřební daň na tichá (nešumivá) vína či milionové dotace do Vinařského fondu.

Pivovarníci, kteří platí 32 korun z každého hektolitru bez fondu se státní podporou v zádech, mohou jen smutně zírat. A náladu jim nezlepší ani výhled na krach stovek hospod po zavedení elektronické evidence tržeb.

Tiskovou konferenci ministra zemědělství v minulém týdnu provázelo nečekané zvýšení bezpečnostních opatření. Všichni včetně novinářů museli projít bezpečnostními rámy a ani celých patnáct metrů po schodech do prvního patra nebylo možné ujít bez doprovodu někoho z úřadu.

Holt distribuce ovoce do škol byla zřejmě velmi výbušné téma. Důvodem ke zvýšené ostraze je podle hlasů z úřadu bílý jedovatý prášek, který dorazil Andreji Babišovi na ministerstvo financí. Cožpak o to, vyšší bdělost lze jen chválit. Není však jasné, proč zvýšení bezpečnostních opatření nastalo čtrnáct měsíců poté, co Babišovi zásilka dorazila.

Čtěte další zápisníky redaktorů E15: