Energiewende zrychluje. Je naivní si myslet, že Němci ještě otočí kormidlem

V Německu roste popularita solárních panelů pro instalaci na balkonech

V Německu roste popularita solárních panelů pro instalaci na balkonech Zdroj: profimedia.cz

Německo dál sní svůj sen o obnovitelné energii (OZE), která nahradí všechny ostatní zdroje. Loňský rok naznačil, že cesta je to reálná, a to paradoxně i díky změnám klimatu („energeticky vstřícné počasí“), proti kterým se využívání OZE staví. Loňský rok byl vůbec prvním, kdy prakticky ve všech měsících roku proudila v Německu ve většině do sítě OZE. Klasické zdroje jako uhlí, plyn či jádro byly v menšině.

Za celý rok 2023 se v Německu vyrobilo 450 miliard kilowatthodin (kWh) elektřiny, obnovitelné zdroje se postaraly o 252 miliard kWh. A to bylo 59,6 procenta celkové spotřeby. Ještě předminulý rok to bylo o deset procentních bodů méně.

Za růstem OZE není jen výhodné počasí, které přálo slunci a větru, ale také výrobní kapacity, které v Německu přibývají, ačkoliv vláda stále není spokojena s tím, jak rychle to jde, jen sama není schopna legislativně urychlit povolovací řízení nové výstavby OZE. Přesto v Německu v této oblasti přibylo za rok 20 gigawattů instalovaného výkonu, celkem je momentálně v OZE v Německu nainstalováno 160 gigawattů použitelného výkonu.

Jednou z takových spolkových zemí je Bavorsko, které naopak prochází boomem solárních elektráren. Rozsáhlé fotovoltaické elektrárny jsou dnes v Bavorsku instalovány i na polích nebo na chmelnicích. Energie ze slunce je stále populárnější i na lokální úrovni. Velkým německým hitem jsou takzvané balkonové elektrárny, tedy panely instalované na balkonech činžovních domů, které jsou za necelých tisíc eur vstupní investice schopny utáhnout spotřebu dvou větších domácích spotřebičů. Takových zařízení je v Německu podle statistik už více než 400 tisíc, dalších 50 tisíc bylo schváleno v prvním čtvrtletí letošního roku. Nový trend ale vyvolává nutnost legislativních úprav, tedy souhlasu majitelů s instalací solárního panelu na balkoně bytu, což nemusí být samozřejmost. Vláda počítá s tím, že úspora energie a samostatný domácí příkon by měly v zákoně dostat přednost před případným nesouhlasem vlastníků stavby.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!