EU stojí na rozcestí regulace umělé inteligence. Může být první na světě, nebo zabrzdit odvětví

Umělá inteligence

Umělá inteligence Zdroj: Midjourney

Evropský parlament bude již brzy hlasovat o finální podobě regulace umělé inteligence. Roky debatovaný návrh reflektuje nárůst „generative AI“ v uplynulém roce a přichází v době, kdy se potřeba a forma regulace AI řeší nejen v Evropě. Jak návrh vypadá a jak si Česko a Evropa stojí v počtu AI startupů? Analýza vyšla na Info.cz.

Klíčové hlasování parlamentu Klíčové výbory Evropského parlamentu minulý týden daly zelenou Evropské regulaci umělé inteligence (AI), tzv. EU AI Act. Výbory pro vnitřní trh (IMCO) a občanské svobody (LIBE) návrh podpořily drtivou většinou, což umožní složitý text dotáhnout k finálnímu hlasování snad již příští měsíc. „Jsme na pokraji vytvoření skutečně přelomového právního předpisu pro digitální prostředí, a to nejen pro Evropu, ale i pro celý svět,“ řekl před hlasováním svým kolegům Brando Benifei (S&D), jeden ze zpravodajů návrhu.

Podoba regulace se diskutuje již dva roky a pokud by se ji podařilo dojednat, byla by evropská regulace první svého druhu na světě, s potenciálem ovlivnit globální právní rámec pro tuto převratnou technologii. Jednání trvala velmi dlouho i kvůli tomu, že se zástupci členských států nemohli dohodnout na jednotné pozici, což se podařilo až koncem roku 2022.

Navíc bylo v posledních měsících nutné do návrhu promítnout poznatky z bleskového nástupu „generative AI“ mezi běžné uživatele. Generative AI dokáže sama vytvářet nový obsah a učit se na základě předchozích dat. Například generativní AI může vytvářet obrázky, texty nebo zvuky, které vypadají, znějí nebo se čtou jako autentická lidská tvorba. Nejznámějšími představiteli jsou ChatGPT a Dall-E od společnosti OpenAI nebo například Midjourney.

O potřebě či podobě regulace AI nepanuje jasná shoda, nicméně Evropský AI Act přichází ve chvíli, kdy se významné osobnosti světa AI technologie a vědy vyjádřily pro větší obezřetnost s touto technologií. Například na konci března na 1 100 osobností včetně Elona Muska, Steva Wozniaka a Tristana Harrise podepsalo otevřený dopis vyzývající k šestiměsíčnímu pozastavení výcviku systémů umělé inteligence výkonnějších než GPT-4.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!