Evropští centrální bankéři se do snižování sazeb nehrnou, inflace ještě není vyřešena

Sídlo ECB ve Frankfurtu

Sídlo ECB ve Frankfurtu Zdroj: Reuters

Poslední míle bývá nejtěžší. Toto poněkud otřepané pravidlo získává mezi západními centrálními bankéři rezonanci. Dezinflační euforii z konce loňského roku vystřídalo vystřízlivění. Inflace v sektoru služeb stále zůstává nezdravě vysoká. Během loňského prosince vnímala řada investorů březnové zasedání Evropské centrální banky (ECB) jako vhodný moment pro prvotní redukci úroků. Termín pro zahájení série snižování sazeb se však odkládá.

Rozhodnutí ECB ponechat úroky beze změny mohlo překvapit jen málokoho. Představitelé frankfurtské instituce v uplynulých týdnech explicitně upozorňovali, že pokles sazeb nepřipadá v úvahu. Takový krok by představoval zbytečné hazardování.

Během letoška totiž zrychlila jádrová inflace, která na meziměsíční bázi dosahuje 0,3 procenta. Stále se tak nachází citelně nad dvouprocentním cílem pro cenovou stabilitu. Lagardeová prohlásila, že rada guvernérů možnost vydat se s úroky dolů prozatím vůbec nediskutovala.

Méně vitální ekonomika

Obzvláště znepokojující jsou přetrvávající inflační tlaky v sektoru služeb. Obecně platí, že cenová dynamika ve službách je více setrvačná. Navíc k ní napomáhá stále napjatý trh práce. Šéfka ECB již v minulosti prohlásila, že cenový růst bude v následujících měsících ovlivňovat právě mzdové trendy.

Ke spotřebitelské důvěře přispívá i robustní úroveň úspor nashromážděných během covidu. Výsledkem je tak situace, kdy vyšší sazby zásadněji nepodrývají spotřebu. Útraty domácností vedou k zakonzervování inflace. Rétorika centrální banky je neměnná: pokud úroky zůstanou na současných úrovních dostatečně dlouhou dobu, měly by významně přispět k naplnění inflačního cíle.

Na druhou stranu se však monetární instituce odmítá k udržování sazeb na současných úrovních po konkrétní dobu zavázat. Její další kroky budou výhradně diktovat nově příchozí makrodata. Aktualizovaná prognóza naznačila, že inflace během letoška zpomalí na 2,3 procenta, respektive 2,6 procenta v jádrovém vyjádření. Oproti tomu ECB předpokládá slabší tempo HDP pro letošní rok – 0,6 procenta v porovnání s prosincovým odhadem 0,8 procenta.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!