Francouzský diář Ilony Mádrové: Zachraňte knihy

Ve Francii vznikl na záchranu knihkupectví uzavřených během první vlny koronaviru speciální fond s částkou 25 milionů eur.

Ve Francii vznikl na záchranu knihkupectví uzavřených během první vlny koronaviru speciální fond s částkou 25 milionů eur. Zdroj: Reuters

Ve Francii vznikl na záchranu knihkupectví uzavřených během první vlny koronaviru speciální fond s částkou 25 milionů eur.
Ve Francii vznikl na záchranu knihkupectví uzavřených během první vlny koronaviru speciální fond s částkou 25 milionů eur.
3
Fotogalerie

Francie je mimo jiné zemí literatury, Francouzi odjakživa patří k velkým čtenářům s ročním skóre nejméně dvaceti přečtených knih. Po dvou jarních měsících karantény proto brali knihkupectví útokem. Ještě předtím ale na záchranu knihkupectví uzavřených během první vlny vznikl speciální fond s částkou 25 milionů eur.

I přes moderní technologie a rozmach elektronických čteček mají Francouzi k tištěným knihám silnou vazbu, o čemž vypovídá samotný výběr a vlastní nákup knih jako specifický rituál – podle studie z loňského roku 72 procent Francouzů preferuje četbu knih, které si sami koupili.

Když během prvního lockdownu vyzval prezident Emmanuel Macron Francouze ke čtení a nabádal je, aby nakupovali přes internet, netušil, co působí. Odstartoval tím vášnivé debaty i rozhořčení členů literární obce, umělců i politiků. Divadla, kina, koncerty a další představení byla výrazně omezena, nebo zastavena a knihkupectví tak od května představovala poslední kulturní příležitost.

„Paříž je městem, kde má kniha své místo. Kupujte dál u svých knihkupců, objednávejte si knihy telefonicky a vyzvedávejte si je na místě. Jsem tady, abych podpořila tento sektor a jeho znovuotevření co nejdříve. Nenakupujte na Amazonu. Přináší našim knihkupectvím smrt,“ apelovala starostka Paříže Anne Hidalgová, která se snaží nabídkou tradičních služeb udržet sociální vazby v hlavním městě.

Příležitosti ale samozřejmě využily velké e-shopy jako Amazon či FNAC. Právě americký gigant přitom často nabízí výrazně nižší ceny. Ve Francii totiž existuje od roku 1981 zcela unikátní zákon, který ukládá všem prodejcům účtovat jednotnou cenu knihy, aby se zachovala síť malých knihkupectví. Jediným prostředkem k odlišení obchodů je tak poštovné. „Nenakupujte na mezinárodních platformách. Amazon se nám sem cpe, ale je na nás to zastavit,“ vyzvala ministryně kultury Roselyne Bachelotová Francouze k nákupům u domácích knihkupců.

Pokud budou chtít Francouzi zaslat knihu poštou, čeká je po dobu trvání lockdownu novinka. Stát se bude na poštovních výdajích podílet. Opatření tak umožní knihkupcům účtovat zákazníkům pouze poštovné v minimální zákonné sazbě 0,01 eura. „Tarify poštovného podělíme třemi nebo čtyřmi. Vše bude záviset na objemu zásilky,“ dodala Bachelotová po dohodě s ministrem hospodářství. Na pomoc kultuře a jejímu přizpůsobení digitálnímu světu hodlá použít 400 milionů eur.

Na internetu se přesto podepisují virtuální petice adresované vládě a francouzskému prezidentovi. Rozhořčení spisovatelé, vydavatelé, akademici, knihkupci, čtenáři a další žádají o přezkoumání karanténních nařízení a znovuotevření prodejen knih.

Autorka je spolupracovnice redakce