Igor Záruba: Zlo pod sluncem

Warren Buffett

Warren Buffett Zdroj: CTK/ABACA/Lionel Hahn

Na solární energetiku, která hbitě osázela nejedno tuzemské pole, nadává kvůli dotacím a zdražení klasické elektřiny kdekdo. Ne tak investiční guru Warren Buffett. Pán, jehož kroky, pokročilému věku navzdory, sledují trhy s mimořádnou pozorností, koupil fotovoltaický projekt v Antelope Valley v Kalifornii. Cena? Gigantických 2,5 miliardy dolarů.

Z Buffettova pohledu jde o třetí zelenou investici během 13 měsíců, další akvizice mají následovat. Pro solární branži jde o dvě události v jednom. Buffetův nájezd je potvrzením, že obor je opravdu v krizi, protože rodák Omahy dělává chytré nákupy v prostředí, od něhož dali jiní investoři ruce pryč. A půltřetí miliarda dolarů je zároveň důkazem, že na té fotovoltaice, trpící přebujelými kapacitami a levnými nabídkami z Asie, asi něco bude. Budiž povzdechem, že myšlena je fotovoltaika americká, nikoli česká.

Rozhodnout se kandidovat do funkce prezidenta hlavy státu není nikdy jednoduché, pravil svého času slovenský politik Ivan Gašparovič, když oznamoval druhou kandidaturu do jím zkomoleného úřadu.

Na Hrad se nicméně dostal. Jednoduché to nemají ani adepti v Česku. Byť se rozhodli. Musí sehnat hlas lidu.

A lid má své hry. V práci, doma či hospodě se živě diskutuje, kdo usedne do křesla po Václavu Klausovi. Nabízím v této souvislosti slovo do pranice: přímá volba je zlo. Šaráda, kterou vyvolala, je vůči postu „prezidenta hlavy státu“ – ať už s pravomocemi takovými či onakými – všechno, jenom ne důstojná.