Jana Havligerová: Rozpočet: plán, který se bude měnit

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Dominik Bachurek

Vládní politici se dohodli, návrh státního rozpočtu kabinet jednomyslně odmávl. Ministr financí ustoupil a přihodil do véčkařské dopravní agendy přes čtyři miliardy korun, ministři nominovaní do kabinetu za Věci veřejné se přestali stavět na zadní. Viděno politicky, vlk se nažral, koza zůstala celá. Jenže ač premiér považuje za klíčové, že bylo dosaženo koaliční shody, důvod k velkému jásotu rozhodně není.

Rozpočet na příští rok vychází z přehnaně optimistické předpovědi budoucího hospodářského růstu. Už teď tak na jeho příjmové straně teoreticky chybí 12 až 16 miliard korun.

Předseda vlády i jeho ministr financí tuší, jak říkají, že schválený návrh bude zřejmě třeba přizpůsobit ekonomické realitě. Nejspíš hned na začátku příštího roku. Bohužel zatím asi netuší jak. Tedy kromě dalšího zvyšování DPH na 19 procent. Což je varianta, o níž se premiér zmínil vzápětí poté, co zářijová statistika prokázala, že se na českém hospodářství začíná projevovat německé zpomalení. Celou škálou dalších možností, jak poznamenal šéf státní pokladny, není potřeba strašit veřejnost. Ta se tedy musí spokojit s ujištěním, že všichni budou pečlivě sledovat a analyzovat, co se děje na zahraničních trzích.

O jaký problém může jít, už ale analytici spočítali. Například Patria Finance: Pokud ekonomika poroste pouze o 1,5 procenta, a to mimochodem premiér připustil, bude schodek veřejných rozpočtů vyšší o 16 miliard korun. Pokud by nerostla vůbec, byl by výpadek příjmů 40 miliard. To jsou tedy zhruba mantinely kardinálního problému státního rozpočtu na příští rok. Rozhodně se ovšem nedá vyloučit, že se dočkáme nějakého podobného balíčku, jako byl ten z dílny Eduarda Janoty. Že se bude dále řezat do sociálních výdajů.

Vládě se mylná předpověď tak úplně vyčítat nedá. Reálnou ekonomiku neovlivní a rozpočet se připravuje dlouho dopředu. Podstatné je, aby vládní politici nezůstali k aktuálnímu vývoji stejně neteční jako v roce 2008.

A co říci o rozpočtu dál? Bude mít nižší schodek než letos, celkový deficit veřejných financí by tak měl klesnout z letošních 4,2 procenta HDP na 3,5 procenta. Koalice tedy drží slovo. Jinak ovšem i tento návrh trpí chronickými rozpočtovými bolestmi. Opět rostou částky směřující na mandatorní výdaje, například důchody, prostor pro investice je minimální, i ty na dopravní stavby se musely omezit. O struktuře rozpočtu budou tedy politici chtě nechtě muset dál debatovat. Ne jen čekat na to, že snad, možná, zabere důchodová reforma. Zvlášť když právě o ní, jako o léku na zadlužené veřejné finance, řada expertů silně pochybuje ještě před jejím spuštěním.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.