Jana Havligerová: V daňové válce zvítězila lobby. Jinak nikdo

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Jiri Kotatko

Naši furianti si to zase jednou rozdali. Nešlo o přidělení uvolněného místa ponocného, místem děje nebyla ves Honice, tím méně tamní hospoda. K hospodské rvačce však jednání o daních v dolní parlamentní komoře daleko nemělo. Rány padaly na všechny strany, jen se to nakonec obešlo bez modřin a boulí.

Věci veřejné to spolu se socialisty a komunisty skrze stravenky natřely ministru financí, ODS zase hlasovala pro jiné rozdělení výtěžků z hazardu, než jaké koalice dohodla. Že se v tom neorientujete? Není divu. V divoké hlasovačce o jednotlivých pozměňovacích návrzích k daňové reformě, zjednodušeně řečeno k zákonu o jednotném inkasním místě, se ztráceli i sami zákonodárci. Jedinečná šance pro lobbisty. Ti, kteří pracují ve službách herního průmyslu, také nezaváhali a státu jednoznačně vytřeli oči.

Takže popořadě. Především, jak už jsme mnohokrát psali, symbolem reformy přímých daní se zcela absurdně stalo zrušení státní podpory stravenek. Zamezit odbourání daňového zvýhodnění „druhé měny“ se rozhodly Věci veřejné a také se jim to podařilo. I přesto, že hlasování bylo velmi těsné a ve prospěch stravenek dopadlo až na třetí pokus: pro bylo 84 ze 157 přítomných poslanců. Věcně nejde o nic zásadního. Stravenky jsou marginálie, která státní kasou neotřese, natož aby ovlivnila ekonomiku. Zato je tak výbušná, že dál pořádně přiotráví vztahy uvnitř vládní koalice.

Druhou zásadní otázkou, hlavně pro Věci veřejné, byla loterijní daň. Ta se sice od příštího roku zvýší, ale loterijní firmy, které byly dosud suverény v dělení výnosů z hazardu na bohulibé účely, nakonec o svou moc úplně nepřijdou. Původní záměr, aby o povinných odvodech rozhodovaly obecní zastupitelstva a sněmovna, padl. Vlastníci loterijních společností nakonec budou moci rozhodovat o třetině odvodů. Jen obce tím přijdou o dobré tři miliardy. O motivacích poslanců, kteří se dobrovolně vzdali nabízených pravomocí a upřeli je i obcím, raději ani nebudeme spekulovat.

Že vládní koaličníci mají na různé záležitosti správy země různé názory, je normální. Že se mezi sebou věčně hádají, už jsme si celkem zvykli. Ale takto okatě porušit slovo, dělat si navzájem dětinské schválnosti, to už je jiná. Zvlášť v tak důležité věci, jako je nastavení daní. Jejich předvídatelnost ovlivňuje jak podnikatelské prostředí, tak rozvahy domácností. Jeden z politiků TOP 09 označil středeční hlasování poslanců za Věci veřejné a ODS za podraz, za velké kopnutí do zadku. Kdo koho kope do zadku ve vládní koalici, nám může být nakonec jedno. Tohle byl ale velký kopanec do zadků většiny lidí, kteří véčkaře, občanské demokraty a potažmo i topkaře volili.