Karel Svoboda: Rusko se marně snaží hrát roli velmoci. Jeho závislost na Číně se prohlubuje

Ruský prezident Vladimir Putin a jeho čínský prezident Si Ťin-Pching v únoru 2022. Nyní se čínský prezident setkání s Putinem vyhýbá

Ruský prezident Vladimir Putin a jeho čínský prezident Si Ťin-Pching v únoru 2022. Nyní se čínský prezident setkání s Putinem vyhýbá Zdroj: Reuters

Není žádným překvapením, že se Putinovo Rusko snaží navazovat a prohlubovat kontakty se zeměmi mimo západní svět. A poměrně logicky patří mezi základní kameny jeho snahy Čína a Indie. Ruský prezident tak v posledních týdnech uskutečnil rozhovory jak s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem, tak s indickým premiérem Naréndrou Módím. Pokud něco současné kolo rozhovorů ukázalo, tak že Rusko v těchto vztazích není v silnější pozici. Velmi zjednodušeně řečeno, zatímco Čína či Indie se přátelit s Ruskem mohou, Rusko se přátelit musí. Čím dál více se ukazuje, že Rusko bude plnit přání hlavně Číny, zatímco může jen doufat, že se jeho zájmy protnou s plány Pekingu.

Asi nic neukazuje problematickou pozici současného Ruska, respektive jeho prezidenta, na světové scéně lépe, než je způsob, jakým s Vladimirem Putinem jednal Si Ťin-pching. Není tajemstvím, že ruský prezident dlouhodobě usiloval o spojení se svým čínským protějškem, zatímco ten si dlouhodobě nebyl schopen, respektive ochoten udělat čas na rozhovor. 

Teprve v prosinci vyslal Putin Dmitrije Medveděva na cestu do Pekingu (ve stejný den, jako byl Volodymyr Zelenskyj ve Washingtonu) s dopisem čínskému prezidentovi (oficiálně byla cesta prezentovaná jako návštěva předsedy Jednotného Ruska u předsedy Komunistické strany Číny), aby 30. prosince došlo i na přímý rozhovor prostřednictvím videohovoru. Dojem z něj byl ale více než rozpačitý a jen stěží mohl ruského prezidenta uspokojit.

Osmiminutový dialog plný klišé o vzájemném přátelství a strategickém spojenectví, které má Čína s desítkami zemí po světě, mohl jen stěží přinést cokoli významného. Prakticky jediným překvapením tak bylo pozvání čínského prezidenta do Moskvy Vladimirem Putinem a následná vyhýbavá odpověď, která rozhodně nezněla jako nadšený souhlas. Celá situace pak vzbudila úvahy o tom, jestli ruská diplomacie pozvání se svými protějšky předjednala. Ať tak či onak, čínský prezident si nechal prostor pro jakoukoli reakci v budoucnosti.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!