Komentář Heleny Horské: Rok 2018, verze třetí a poslední. Párty náhle končí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ČTK

Před časem jsme představili základní scénář ekonomického vývoje v roce 2018 podle ekonomů Raiffeisenbank a týden poté jeho optimistickou variantu. Nyní uzavíráme sérii třetím scénářem, který předpokládá zpomalení ekonomik a prodloužení éry levných peněz. V tomto scénáři se párty ještě nestačila pořádně rozjet, a už se rozchází.

Spouštěčem zpomalení světové ekonomiky může být třeba prohlubující se rozkol mezi republikány a demokraty nad rozpočtem USA a zvýšením dluhového limitu, po kterém budou následovat dlouhá jednání a nakonec se i na delší dobu budou muset zavřít úřady. Navíc se ukáže, že americká ekonomika nedokáže těžit z nové daňové reformy, investice firem začnou slábnout. Podzimní volby v USA povedou k patu – republikáni ztratí těsnou většinu v Senátu. Oživení evropských ekonomik také zeslábne. Pro jižní křídlo eurozóny bude euro příliš silné a začne mu bránit v oživení. Německá ekonomika zpomalí kvůli klesající zahraniční poptávce.

Politické třenice mezi vlivnými velmocemi způsobí mimo jiné ostré obchodní spory. USA vystoupí z NAFTA. Velká Británie je sužována politickými boji o podobu brexitu. Výsledem je pád vlády, sílí podpora pro „no-brexit“, tedy odvolání aktivace článku 50 Smlouvy o EU. Obchodní výměna mezi EU a Británií prudce ochlazuje v obavě z budoucnosti. Britská ekonomika prudce zpomalí, zpomalení ale dopadá i na evropský trh. V Itálii v předčasných volbách posílí protievropské a extrémně pravicové strany. Rozproudí se diskuze o možnosti „Italexitu“. Katalánsko bude znovu usilovat o svou nezávislost. Hrozí nové volby. Chřadnoucí světová poptávka dopadne i na cenu ropy – ta opět zamíří pod 50 dolarů za barel. To přispívá k dalšímu zpomalování inflace v zemích dovážejících ropu. V kurzu jsou znovu „bezpečné přístavy“ na finančním trhu jako švýcarský frank, zlato i německé dluhopisy.

Americká centrální banka přeruší sérii zvyšování úrokových sazeb a nasadí „holubičí tón“. Další snižování bilance Fedu je přerušeno. ECB prodlužuje program nákupu aktiv, růst úrokových sazeb na počátku roku 2019 se odkládá na kdovíkdy. Peníze lidově řečeno zůstanou levné, riziková aktiva jsou stále v kurzu. Hlad po výnosech žene investory ke stále rizikovějším aktivům. Kumuluje se a zároveň oddaluje riziko prudkého pádu cen rizikových aktiv.

Ochlazení evropských ekonomik se rychle přelévá do Česka. Česká ekonomika produkce zpomaluje pod tři procenta, později i pod dvě. Nezaměstnanost otáčí a v průběhu roku zamíří nahoru k pěti procentům. Růst mezd začíná zvolna zpomalovat, ale ze setrvačnosti se drží ještě vysoko a překonává nízká tempa z doby poslední recese. Inflace pozvolna zpomalí pod dvě procenta.

Světem v posledních měsících hýbou také kryptoměny. Vše o nich najdete zde >>>

Kurz bitcoinu sledujte na aktuálním grafu >>>

Jak na bitcoin? Přehled základních informací o nejrozšířenější digitální měně čtěte tady >>>

Oslabení koruny brzdí zpomalování inflace, protože zdražuje dovážené zboží a tlumí i dopad levnější ropy na světových trzích na cenu pohonných hmot u českých čerpacích stanic. Koruna oslabuje zpátky k původní intervenční hladině 27 korun za euro.

ČNB po únorovém zvýšení sazeb další růst přeruší. Mnoho investorů (ale ne všichni) se zbavuje českých dluhopisů a odchází i z české koruny. Proto náklady na financování státního dluhu (výnosy státních dluhopisů) rostou nad úroveň inflace. Není sporu, že ekonomika se nachází v sestupné fázi cyklu. Stabilizace Evropy určí, zda v roce 2019 přijde recese nebo jen stagnace.

Alternativ vývoje světa a světové ekonomiky je samozřejmě nepočítaně. Až na konci roku se uvidí, která z variant byla nejblíže realitě.

Autorka je hlavní ekonomkou Raiffeisenbank