Luxusní megasvět kyberpadoucha Kima Dotcoma se zhroutil

Kim Schmitz alias Kim Dotcom či Kim Tim Jim Vestor

Kim Schmitz alias Kim Dotcom či Kim Tim Jim Vestor Zdroj: profimedia.cz

Ještě před týdnem si zakladatel jednoho z nejúspěšnější sdílecích serverů užíval své cadillaky, šedesátipalcové obrazovky a jachty. V sobotu už Kim Dotcom oslavil osmatřicáté narozeniny v novozélandské věznici.

Nikoho nepřekvapilo, že aucklandský soudce David McNaughton nedovolil zakladateli serveru pro sdílení souborů Megaupload.com Kimu Dotcomovi propuštění na kauci. Riziko, že by německofinský hacker upláchl z Nového Zélandu, bylo příliš veliké. Závodní Mercedes s poznávací značkou „Bůh“ tak bude asi na dlouho zaparkovaný v jeho luxusním sídle za desítky milionů dolarů.

Kyberpadouchů, kteří získali světovou proslulost, je mnoho. Žádný ale nedokázal své balancování na hraně zákona doplnit tak kýčovitým a provokativním životním stylem jako tento těžkotonážní playboy. Ani jeho bizarní jméno není pravé. Narodil se v roce 1974 v severoněmeckém Kielu s běžným příjmením Schmitz. Otec pracoval na výletní lodi, matka byla kuchařkou. V devíti letech se seznámil s počítači. Stal se z něj náruživý fanoušek počítačových her, který dokázal překonat i jejich tehdejší cenovou nedostupnost.

Odstraňoval ochranné kódy, kopíroval je kamarádům a inkasoval první podvodně vydělané marky. Že ho vášeň pro nejrůznější střílečky neopustila ani v dospělosti, dosvědčuje mimochodem jeho nynější zatčení. Jakmile v jeho rezidenci pohasla 82 palcová obrazovka, jedna z nejpopulárnějších střílecích her Call of Duty: Modern Warfare 3 ztratila svého celosvětově nejlepšího hráče. Brzy se ukázalo, že pod přezdívkou Megaracer kraloval této hře právě Dotcom.

Začátek hackerské kariéry

„Rodiče prostě nechápali, co se děje,“ komentoval později své hackerské začátky, kdy se z dětského pokoje táhly různé kabely a blikaly všude obrazovky. Z puberťáka Schmitze se brzy stal ve virtuálním světě nebezpečný hacker Kimble, který údajně převáděl miliony z účtů Citibank na konto Greenpeace či překvapil někdejšího kancléře Helmuta Kohla, když jeho konto kleslo na nulu.

Nikdo ale netuší, co z toho je pravda a co smyšlenky Kima, který občas nerozlišuje realitu od svých fikcí. Určitě se ale zvládl nabourat do sítě amerického ministerstva obrany v čase první války v Zálivu a prohlížel si boje armádními satelity. Své bizarní kousky korunoval výrokem: „Jsem chytřejší než Bill Gates a jsem jeden z nejbohatších lidí světa.“
Svou antipatii vůči tehdejšímu symbolu světa počítačů Gatesovi vtělil i do kdysi populární podivné flashové animace, ve které on jako agent Kimble má za úkol zabít právě šéfa Microsoftu. Nakonec mu jen okolo hlavy kulkami vystřílí nápis Linux – jméno populárního operačního systému distribuovaného zdarma. Vyděšenému Gatesovi kape z kalhot a agent Kimble je s misí u konce.

Kim SchmitzKim Schmitz | profimedia.cz

Jedna podmínka za druhou

Jeho kousky musely špatně dopadnout. Jednou ráno v roce 1994 vtrhla do jeho domu mnichovská policie a 20letý mladík se zpovídal z celé řady zločinů. Nakonec dostal jen dvouletou podmínku. Schmitz se po střetu se zákonem na čas napravil. Přešel na druhou stranu barikády a začal pracovat jako bezpečnostní konzultant firem. Ze zaměstnance v podmínce se stal úspěšný podnikatel. Založil firmu DataProtect, která chránila společnosti před podobnými výtečníky, jako byl před časem sám. V roce 2000 se mu povedl dobrý obchod, kdy 80 procent akcií firmy prodal. Bylo to v čase takzvané dotcom bubliny, která o rok později splaskla a mnoho firem, včetně DataProtect, zkrachovalo.

O rok později chtěl Dotcom svůj výdělečný obchod zopakovat. Bohužel však už za použití nelegálních metod. Koupil jednu krachující internetovou firmu za pakatel, po internetu rozšířil zprávu, že do společnosti investuje na 50 milionů eur, akcie povyskočily o stovky procent. Dotcom rychle prodal své podíly, než se ukázalo, že firma je pořád před krachem, a vydělal milion a půl dolarů. Po divokém vydávání z Thajska do Německa v roce 2003 opět dostal za zneužití informací dvouletou podmínku.

Kim Schmitz alias Kim Dotcom či Kim Tim Jim VestorKim Schmitz alias Kim Dotcom či Kim Tim Jim Vestor | Kresba Bretislav Kovarik

Vzestup a pád Megauploadu

Pozoruhodný je životní styl 130kilového excentrika. Na automobilových závodech na dlouhou trať závodil se svým Mercedesem s poznávací značkou „Bůh“ (ještě má podle svědectví také jedno luxusní auto s nyní případnou značkou „Vinen“). Založil kvůli údajné neschopnosti FBI organizaci hackerů, která se nabourávala do sítí teroristů. V roce 2002 ho zatkli v Bangkoku, když oznámil, že v přímém přenosu na internetu spáchá sebevraždu.

Novou životní etapu započal v roce 2005 se svým megasvětem. Jeho nejznámější sdílecí server se jmenuje Megaupload a svého času byl 13. nejpopulárnější stránkou internetu. Nyní Američané docílili jeho uzavření kvůli porušování autorských práv.

Už jako boháč, kterému Megaupload vydělával stamiliony dolarů ročně, se přestěhoval na Nový Zéland. Zde si u Aucklandu najal údajně nejdražší dům země, jehož měsíční nájem stojí 40 tisíc dolarů. Rozsáhlou rezidenci chtěl koupit, což nakonec řešili i tamní ministři. Pobyt v zemi mu sice původně dovolili, protože boháč s neslavnou minulostí slíbil během tří let nakoupit novozélandské dluhopisy za desítky milionů dolarů. Koupi pozemku mu však jako cizinci nakonec zarazili. Podle ministra Maurice Williamsona nesplnil požadavky na „dobrý charakter“. Dotcom opáčil, že ministr je „přízemní a nerozumný“, na Novém Zélandu ale prý chce se svou ženou Monou a třemi dětmi dál zůstat.

Vše se změnilo minulý pátek. Novozélanďané, Američané, Němci, Nizozemci a Britové spolupracovali na jeho zatčení. Se smyslem pro černý humor (zatčení proběhlo den před Kimovými narozeninami) se komando vřítilo do jeho rezidence. Podle šéfa zásahu Granta Wormalda vše bylo „trochu divné“.

Poté, co proběhli kolem 18 luxusních aut se značkami jako Mafie“ a „Hacker“, vpadli do domu překypujícího luxusem i nevkusem.

Sám Dotcom zapnul nejrůznější elektronické systémy a utekl do bezpečnostní místnosti. Když ho našli, vedle něj ležela brokovnice s upilovanou hlavní.

Dotcom se ale nakonec nechal zatknout a započal bitvu za své osvobození, protože podle něj byla na Megauploadu většina obsahu sdílena legálně.

K ruce má nejen nejlepší možný tým právníků, ale i nezanedbatelnou podporu hackerů, kteří v odvetě napadají jeden vládní web za druhým.

Kim Schmitz alias Kim Dotcom či Kim Tim Jim Vestor

» narodil se 21. ledna 1974 v německém Kielu, ještě v dětském pokoji započal svoji hackerskou kariéru

» od odstraňování ochrany z počítačových her přešel k hackerským útokům a v roce 1994 si pro něj přišla mnichovská policie, dostal dvouletou podmínku

» uspěl s firmou na ochranu dat DataProtect, výhodně ji prodal pár měsíců před krachem internetové bubliny, později chtěl úspěch zopakovat prostřednictvím zneužití informací, za což dostal v roce 2003 další dvouletou podmínku

» v roce 2005 založil sdílecí server Megaupload, který vydělával stamiliony dolarů, minulý týden ho Američané uzavřeli pro porušování autorských práv a novozélandská policie Dotcoma po divoké akci zatkla v jeho luxusní rezidenci

» 130kilový Kim si libuje v okázalém luxusu, provokacích či závodění v autech, s manželkou Monou má tři děti