Medveděv se snaží zalíbit „silovikům“ v Kremlu. Ti ho ale neberou vážně

Ruský expremiér a exprezident Dmitrij Medveděv

Ruský expremiér a exprezident Dmitrij Medveděv Zdroj: Reuters

Bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv v posledním roce pravidelně plní hlavní stránky novin svými fantastickými prohlášeními, ve kterých se prezentuje jako jestřáb až za hrob a snaží se předčít i ty největší kremelské demagogy absurdní krajností svých výhružek. Namátkou – v listopadu Medveděv charakterizoval invazi jako „svatou válku“ vedenou proti „šíleným nacistickým narkomanům (...) jimž z důvodů vrozené degenerace tečou sliny po bradě“ a pak zcela vážně dodal, že Rusko musí na Ukrajině „zmařit plány nejvyššího vládce pekla, ať už používá jakékoliv jméno – Satan, Lucifer nebo Iblis“.

V lednu Medveděv na Telegramu zveřejnil varování, že ruská porážka na Ukrajině by mohla vyvolat jadernou válku. V únoru pak myšlenku dále rozvinul. „Kolaps. Apokalypsa. Kdy na staletí zapomenete na svůj předchozí život, dokud trosky nepřestanou vyzařovat radiaci,“ pohrozil tehdy Západu. Jindy svoji rétoriku zdůvodňoval tím, že Ukrajince ze srdce nenávidí a udělá vše proto, aby zmizeli z povrchu zemského. Pravidelně pak ohlašuje bezprostřední a totální kolaps západní civilizace nebo alespoň válku mezi Francií a Německem, popřípadě občanskou válku v USA, ze které vzejde Elon Musk jako prezident.

Čtete druhou část komentáře Stanislava Vítka, věnující se osobě ruského exprezidenta Dmitrije Medveděva a jeho přerodu z poměrně liberálního politika v krajního „jestřába“, podporujícího ruskou agresi vůči Ukrajině. Web INFO.cz před týdnem zveřejnil první část, týkající se ukrajinsko-ruských vztahů a politického prostředí v obou zemích.

Naposledy jeho „spravedlivý jestřábí hněv“ vyvolal Mezinárodní trestní soud vydáním zatykače na Vladimira Putina. Medveděv v této souvislosti pohrozil, že „je docela dobře možné si představit, že na budovu soudu v Haagu bude ze Severního moře odpálena hypersonická raketa z ruské lodi“ a dodal, že jakýkoliv pokus o vymáhání zatykače bude považován za vyhlášení války a bude na něj reagováno vypálením „všeho, co máme“ na dotyčný drzý národ.

V mezičase ze své pozice místopředsedy ruské bezpečnostní rady (ze které nevyplývají žádné kompetence) pravidelně navštěvuje závody ruského zbrojního průmyslu, kde se nechává fotografovat, jak pozoruje dělníky při práci à la vůdce Severní Koreje, popřípadě před médii čte Stalinův rozkaz z roku 1941, ve kterém sovětský vůdce vyhrožoval smrtí a gulagy všem ve zbrojním průmyslu, kteří nebudou plnit kvóty.

Velkým problémem tohoto jeho zoufalého pokusu udržet si relevanci a přízeň dvora je ovšem fakt, že Medveděv je v něm naprosto katastrofálně křečovitý a neuvěřitelný. Establishment siloviků, který momentálně třímá v Rusku otěže a který exprezident tímto zjevně hodlá oslnit, ho má přinejlepším za dvorního šaška.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!