Metabyznys Ondřeje Malého: S národním plánem obnovy si vláda ještě užije. Je to nášlapná mina

Z evropských peněz lze čerpat 300 milionů na lepší pokrytí tuzemských vlakových koridorů mobilním internetem.

Z evropských peněz lze čerpat 300 milionů na lepší pokrytí tuzemských vlakových koridorů mobilním internetem. Zdroj: ČTK

Trochu se během střídání vlády, debat o rozpočtu a dalších vnitropoliticky důležitých věcech zapomnělo, že tu stále v rohu číhá pořádný balík peněz z EU „na modernizaci“ ukrytý v takzvaném Národním plánu obnovy (NPO). Mimořádný evropský nástroj na oživení ekonomiky v postcovidové době znamená v české realitě nějakých sto osmdesát miliard, které je možné nalít do zajímavých projektů do roku 2025. Ticho je možná proto, že NPO je hrozící problém: stát značnou část z těchto peněz vůbec nemusí být schopný administrovat, protože na to nemá lidi.

Je to dlouhodobá bolest i dalších evropských fondů a jejich rozdělování v Česku. U peněz z „nástroje pro oživení a odolnost“, jak se v eurořeči jmenuje finanční zdroj pro náš plán obnovy, může být ještě horší situace. Evropská komise totiž po nás bude chtít ukázat, že naše nápady jsou skutečně reformní, dostatečně ambiciózní a přispívají k ekologické transformaci a k digitalizaci.

Taková sice je značná část toho, co si do plánu obnovy nastrkala předchozí vláda a různé zájmové skupiny (a to myslím většinou v dobrém, koneckonců průmyslu se transformace týká také). Bohužel předchůdci současných ministrů dost podcenili přípravu administrace, zvláště na ministerstvu průmyslu, na které je nabalená velmi podstatná část projektů. A samozřejmě před volbami politici nechtěli přijmout nové lidi na rozdělování evropských modernizačních miliard, protože „nabírání nových úředníků“ se v televizních debatách vysvětluje špatně.

Současná vláda tomu nijak nepomáhá, protože je neméně posedlá šetřením a škrtáním. Reálně tak hrozí, že země přijde kvůli nedostatku lidí vyčleněných na samotný proces (musejí se vytvořit výzvy, hodnotit uchazeči, rozdělovat prostředky a tak dále) o daleko víc peněz, než jich ministerstvo financí ušetří na platech úředníků.

V řadě případů jde o čas. Dejme pár příkladů z telekomunikační branže, protože operátoři patří mezi nejnervóznější potenciální příjemce milionů postcovidové obnovy. V plánu jsou velmi zajímavé projekty v oblasti pokrývání signálem na železnicích a také na „bílých místech“, tedy v lokalitách, kde „dávají lišky dobrou noc” a komer­čně se tam nikdy nepodaří zavést mobilní internet. V aukci operátoři dostali za úkol pokrýt 95 procent území a 99 procent obyvatel, což je slušný závazek. Zároveň to ale znamená, že nemalá část Česka a až desítky tisíc lidí jsou stále mimo signál. A o ně právě jde.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!