Návrat do budoucnosti: Jak se Moskva snaží obnovit slávu sovětského vesmírného programu

Ruský vesmírný program

Ruský vesmírný program Zdroj: Midjourney

Sputnik, Gagarin, Těreškovová, Luna, Lunochod či Sojuz, to jsou naprosto ikonická jména sovětského vesmírného programu, která se zapsala zlatým písmem do historie lidské touhy dobývat vesmír a cestovat za hranice známého. Mladším českým čtenářům sice již možná tolik známá nejsou, v Rusku však stále silně rezonují. A to především v posledních letech, kdy se Moskva snaží obnovit zašlou slávu své kosmické minulosti a vystavět na ní svoji národní hrdost a silnou identitu. Úkol to však rozhodně není jednoduchý a ani pomoc spřátelené Číny nemusí stačit.

Článek původně vyšel na webu Info.cz

„Naši vesmírní dobyvatelé jsou příkladem toho, jak posílit naši technologickou suverenitu. Musíme rozhodně pokračovat v jejich slavných činech a tradicích a dosáhnout stejně pozoruhodných historických úspěchů, na než budeme moci být všichni hrdí.“ Pokud ve vás tato slova evokují rétoriku komunistických sjezdů z dob již naštěstí dávno minulých, nejste tak úplně na omylu. Jedná se totiž o výňatek z projevu prezidenta Vladimira Putina, který pronesl 12. dubna tohoto roku při oslavách Mezinárodního dne kosmonautiky.

Ten se dodnes v Rusku řadí k předním událostem roku, když připomíná slavný let Jurije Gagarina z roku 1961. Gagarin byl bez možnosti aktivně manévrovat připoután k čelu rakety Vostok-1 a vyslán na cestu po zemské orbitě. Tato bez nadsázky životu nebezpečná mise mu přinesla titul prvního člověka ve vesmíru a věčnou slávu, z níž se ovšem příliš dlouho neradoval. Zemřel totiž při testování stíhacího letounu Mig-15 o necelých sedm let později.

Podobný osud ostatně potkal i vesmírný program, jehož byl Gagarin součástí. S ubývajícími zdroji začala sovětská kosmonautika během 80. let ztrácet dech a rozpad Sovětského svazu pak znamenal výrazný kvalitativní kolaps, z něhož se kdysi přední vesmírná velmoc již nikdy plně nevzpamatovala.

Nic přitom nenasvědčuje tomu, že by se situace v blízké budoucnosti měla nějakým zásadním způsobem změnit. A to přesto, že vysocí ruští představitelé s Putinem v čele se v posledních měsících usilovně snaží přesvědčit domácí a snad i světové publikum o opaku. Elán a energie jim přitom rozhodně nechybí, naopak by se dalo říci, že čím déle se táhne válka na Ukrajině, tím více tyto narůstají. Putinova „speciální vojenská operace“ totiž nevyústila v bleskové a slavné vítězství, naopak se nyní zdá, že vojenský pat na východě země je to nejlepší, čeho jsou ruské síly schopny dosáhnout.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!