Pavla Palaščáková: Když to nejde po dobrém

Stejně jako přirovnánání merkelové v Adolfu Hitlerovi

Stejně jako přirovnánání merkelové v Adolfu Hitlerovi Zdroj: profimedia.cz

Řekové se nedokážou zbavit finančních problémů civilizovaným způsobem, nezabírá ani rozbíjení výloh obchodů, zapalování bank a historických domů, a tak přešli na politické násilí.

Nedávno stříleli neznámí útočníci z automatické pušky na sídlo vládní strany Nová demokracie. V těchto dnech zase dostal šéf rezortu financí Jannis Sturnaras obálku s nábojem. Poslala ji skupina zvaná Krétská revoluce, jež ministra varuje před zabavováním domů a vystěhováváním neplatičů.

Podobný dopis obdržely i daňové úřady na ostrově. Otázka je, jaký cíl by si mohli řečtí revolucionáři zvolit příště. Vzhledem k tomu, že jejich největším nepřítelem je kromě vlády kancléřka Angela Merkelová, měli by si možná Němci dobře promyslet, kam letos na dovolenou nejezdit.

Naštěstí příliš nehrozí, že by museli na vlastní kůži vyzkoušet, jak fungují zbraně, jež od nich Řekové dlouhá léta kupovali, a nesmyslně tak přetěžovali svůj rozpočet. Hlavním německým artiklem totiž bylo nákladné, ale pro teroristy nepraktické vybavení — ponorky, tanky a děla.

Násilí je nedílnou součástí řešení sporů v kyjevském parlamentu. Tentokrát se k němu opozice uchýlila ve snaze skoncovat v zákonodárném sboru s jiným nešvarem — hlasováním za nepřítomné kolegy.

V ukrajinské praxi to neznamená, že poslanec nenápadně stiskne tlačítko za souseda. Běžné je, že jeden atlet zvládne zdolat celou lavici. Některým borcům se dokonce přezdívá „hráči na piano“.