Petr Kolman: Mýtus kolem slučování zdravotních pojišťoven

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: čtk

Andrej Babiš.
Andrej Babiš
Andrej Babiš
Předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš sledoval 8. října v centrálním volebním štábu hnutí ANO v Praze výsledky senátních a krajských voleb.
Andrej Babiš
10
Fotogalerie

Ve zdravotnictví chybějí peníze; to slýcháme často. Musí se šetřit. K oblíbenému evergreenu patří, že zejména před volbami se vždy najde někdo, kdo slibuje, že by se výrazně ušetřilo sloučením zdravotních pojišťoven nejlépe do jediné. A za uspořené peníze by se mohlo přilepšit lékařům, sestrám či pacientům.

 Kouzlu slučování zdravotních pojišťoven v minulosti podléhali nejen socialisté, ale i ministr financí Andrej Babiš. Na první pohled to vypadá logicky. K čemu více pojišťoven, když z pohledu pacienta de facto dělají všechny skoro totéž? Je to lákavé, ale neúčinné.

Kdo očekává astronomické úspory, zapomíná že provozní náklady českých zdravotních pojišťoven jsou již dávno zákonem zastropované na 3,3 procenta celkových nákladů pojišťovny.

Takže čistě matematicky – k čemu by sloučení bylo, když podíl provozních nákladů bude stále stejný? Miliardy na platy lékařů a sester jaksi z povahy věci nepřijdou. Na provoz pořád půjdou tři koruny třicet z každé stovky. Neříkám, že by se ve zdravotnictví nemělo šetřit, ale cesta slučování pojišťoven dle mého názoru opravdu není relevantní.

Nabízelo by se snížit zmíněný podíl provozních nákladů. To by bylo racionálnější, ale také to není moc reálné. Podle dat OECD jsou ona 3,3 procenta jedním z nejnižších provozně-nákladových stropů v Evropě.

Autor je právník a pedagog