Petr Šimčák: Odpovědné investice nesou nové příležitosti

Britský premiér Boris Johnson přijíždí v elektrickém autobusu na místo konání konference COP26

Britský premiér Boris Johnson přijíždí v elektrickém autobusu na místo konání konference COP26 Zdroj: Reuters

V Amundi jsme provedli ve spolupráci s Komerční bankou průzkum u lidí s čistým příjmem nad 25 tisíc korun, kteří neodmítají investování a spoří si v průměru 5700 korun měsíčně. Z devíti nabízených kritérií považují za nejdůležitější pro zhodnocování financí tato tři: riziko/bezpečnost (74 procent respondentů), dostupnost peněz (61 procent) a poplatky (49 procent).

Výkonnost mezi další nejdůležitější kritéria zařadilo 36 procent lidí a na posledních dvou místech se umístil dopad na životní prostředí (šest procent) a sociální rozměr (tři procenta). Pozitivně se přitom k takzvanému zodpovědnému investování staví 76 procent lidí a pro 55 procent jde o důležité kritérium.

Zatím tedy chybí mentální vazba mezi rizikem, bezpečím a udržitelností, i když pro mnoho lidí může být (ne)udržitelnost již dávno součástí vnímání rizikovosti. Ze zahraničních dat vidíme, že retailoví investoři drží fondy komunikující ekologická a sociální témata v průměru o dva roky déle než „klasické“ fondy.

V Glasgow právě probíhá konference COP26, od níž se čekají konkrétní kroky k dekarbonizaci do vyčerpání uhlíkového rozpočtu 326 gigatun ekvivalentu CO2, aby teplota nevzrostla více než o 1,5 stupně Celsia. Při současných emisích na to máme sedm roků a osm měsíců, respektive 25,5 roku pro scénář počítající s oteplením o dva stupně Celsia.

Na firmy z globálního akciového indexu, které emitují přibližně 25 procent skleníkových plynů, je vyvíjen tlak, který povede k jejich transformaci nebo zániku. Správce aktiv musí v tomto prostředí odvádět kvalitní fundamentální analýzu a investovat do aktiv, která mají nejlepší dlouhodobý poměr výnos/riziko. Klimatické riziko je přítomno jak v čitateli (ohrožené tržby a růst), tak ve jmenovateli (náklady na kapitál, restrukturalizace, bankrot či zánik) tohoto poměru. To ale nestačí.

Vedle tradičních finančních ukazatelů musí být správce aktiv schopen srozumitelně v číslech klientům reportovat, jak jím spravovaný fond nebo portfolio deklarující udržitelnost vyčerpává uhlíkový rozpočet proti portfoliu, které by tento cíl nemělo. Je odpovědné investování a jeho strategie velkou příležitostí, nebo hrozbou? Zbytečná otázka.