Pomsta fosilních paliv ohrožuje zelenou revoluci

Nedostatek energií

Nedostatek energií Zdroj: ČTK

Nedostatek elektřiny
Zdražování energií
3
Fotogalerie

Fosilní paliva jsou dlouhodobě pod palbou. Jejich spalování ničí planetu a zkracuje lidské životy. Po dlouhých letech pomalého našlapování přišel po aféře Dieselgate úprk od fosilních zdrojů. A nejedná se pouze o automobilový průmysl, ale od uhlí, ropy či zemního plynu se kvapně ustupuje také při výrobě elektrické energie či v oblasti vytápění. Nyní se zdá, že se spěchalo příliš.

Globální ekonomiku postihla energetická krize. Dlouhodobě podinvestovaná odvětví, kterým banky nechtějí půjčovat a která pojišťovny nechtějí pojišťovat, nyní zachraňují situaci. Prudký růst pocovidové poptávky po energiích spojený s problémy dodavatelských řetězců stojí v pozadí dnešního stavu. Pokud přičteme neochotu Ruska posílat dostatek plynu přes Ukrajinu, záplavy uhelných dolů v Číně, spekulace, bezvětří v západní Evropě a některé další lokální problémy, tak se situace ocitne na hraně.

Elektromobilita: Jaké jsou plány EU a světa?

Video placeholde
• Videohub

V případě tuhé zimy hrozí, že nebude čím topit. Podobně jako v dávné historii mohou být lidé odkázáni na rozmary počasí a vůbec nezáleží na tom, že klonujeme buňky, používáme kryptoměny a do vesmíru létají turisti. Mezitím se ceny uhlí drží tak vysoko, že by už téměř zlikvidované OKD mohlo znovu zaměstnávat desítky tisíc horníků. Výrazně vzrostly také ceny uranu. Brusel v minulém týdnu opět odložil rozhodnutí, zda si jádro a zemní plyn sáhnou na peníze určené na zelenou revoluci. Lze pochopit, že se v době rekordní ceny elektřiny těžce odmítá relativně levný zdroj – atomová energie.

Současná krize ukazuje, že zdroje šetrné k životnímu prostředí zatím nestačí plně nahrazovat fosilní paliva. Přechod je příliš rychlý a náklady vysoké. Jakmile lidem začnou chodit účty za energie v násobcích částek minulých let, tak hrozí politické změny, které zelenou revoluci zabrzdí. A v případě tohoto vývoje bychom nakonec prohráli všichni.

Autor je analytik společnosti XTB.