Předpovědi o Rusku nevyšly. Jeho ekonomika nekolabuje, armáda má dost zbraní a mír je daleko

Ruský prezident Vladimir Putin při setkání s vedením ministerstva vnitra (2. 4. 2024).

Ruský prezident Vladimir Putin při setkání s vedením ministerstva vnitra (2. 4. 2024). Zdroj: Sergei Savostyanov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

„Pokud by se naplnily všechny scénáře, které předpovídala řada expertů a think-tanků, nepsali bychom dnes už o válce. Putinovy raketové sklady by měly zářit prázdnotou. Rusko by zbankrotovalo nebo by bylo zemí potýkající se s hyperinflací. Obyvatelé Moskvy by stáli fronty na prací prášek nebo toaletní papír. Rozzuřené davy hladových dělníků a příbuzných mobilizovaných na Rudém náměstí by už měly rozrážet jednu z kremelských bran. Nic takového se však nestane.“ To nejsou slova žádného proruského webu ani putinovského dezinformátora nebo chcimíra. Věty z úvodu se objevily nedávno v komentáři polského deníku Rzeczpospolita, který podporuje hrdinný boj Ukrajinců proti ruské agresi. Proč tedy ta slova? Očekávání Západu i samotných Ukrajinců a realita jsou v případě této války hodně daleko od sebe. Proto je daleko i mír.

Komentář původně vyšel na reflex.cz

Když ve 3:40 nad ránem 24. února 2022 zahájilo Rusko agresi proti Ukrajině, Západ byl šokován putinovskou drzostí a věrolomností. Naopak od té doby mimořádně oceňuje ukrajinský odpor proti početným hordám nepřítele. Agresi ovšem předcházely měsíce spekulací, zda válka bude, či nebude, jak je na tom Rusko a Ukrajina vojensky a jak by taková válka dvou slovanských národů vlastně mohla skončit.

Z mnoha predikcí se toho potvrdilo jen málo. Tehdejší český prezident Miloš Zeman ještě 17. února 2022 v rozhovoru pro deník MF Dnes tvrdil, že „žádná válka nebude“ a že předpovědi amerických zpravodajců (ty pocházely již z podzimu a zimy 2021) o možné ruské agresi jsou jen „další blamáží“ Spojených států. Selhávání v odhadech ale trvá dodnes. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!