Středočech Petr Bendl se vrací z „pápáklubu“

Petr Bendl

Petr Bendl Zdroj: Eduard Erben, E15

Na kongresu ODS minulý rok ohlásil Ivan Langer hromadný odchod místopředsedů strany do „pápáklubu“. Spolu s ním mával straníkům vedle Petra Gandaloviče i Kladeňák Petr Bendl. Ten se jako jediný z odepisované trojky dokázal opět vyšvihnout mezi elitu ODS.

Byl spojencem Mirka Topolánka, Pavla Béma i nyní Petra Nečase. Jeho schopnost přihlásit se k momentálně nejperspektivnějšímu lídrovi v ODS je ve straně dobře známa a ilustruje ji minimálně už dva roky vyprávěný vtip: Nejrychleji utíkají peníze a hned potom Petr.

Místo odstaveného místopředsedy ministr

Do okruhu blízkých podporovatelů Petra Nečase se dostal kvůli společnému zájmu na oslabení někdejšího šéfa poslanců ODS Petra Tluchoře. Na nadcházejícím sjezdu středočeské ODS tak může obhajovat své vedení už ne jako odstavený místopředseda strany, ale jako zánovní ministr. A to jistě zapůsobí.

Na oplátku Petr Nečas získá alespoň částečnou oporu v tomto regionu. Vždyť z poslední kandidátky Středočechů do poslanecké sněmovny už zařízl dvojku Petra Tluchoře, špatné vztahy má s trojkou Markem Šnajdrem a čtyřku Ivana Fuksu nyní vyhodil. Nezbývá proto než se opřít o tamní ohroženou jedničku Petra Bendla a posílit ho místem ve vládě, i kdyby to měl být pro Bendla tak vzdálený rezort, jako je zemědělství.

Obchodník se středočeskou podporou

Petr Bendl startoval v politice na městském úřadě v Kladně, když mu vedení referátu přišlo perspektivnější než kariéra obráběče strojů či hasiče. Nikdy nezapomene zmínit, že za Kladno hrál devět let hokej, což několikrát zúročil v předvolebních kampaních.

Petr BendlPetr Bendl|Bretislav Kovarik

Před krajskými volbami zaplavily střední Čechy billboardy Bendla s Jaromírem Jágrem a heslem: Fandím Petru Bendlovi (kritici tehdy připomínali, že Jágr také jistě fandí krajské zakázce pro firmu jeho otce).
Od roku 1994 do roku 1998 Kladnu i starostoval, pak postoupil do sněmovny. Bezvýznamný poslanec se ale prosadil až se vznikem krajů, kdy si dokázal hejtmanský úřad podržet osm let až do zmiňovaných voleb v roce 2008.

Bendl vždy dokázal úspěšně odhadnout příležitost pro svůj vzestup ve straně. Ve středních Čechách dokázal postupně získal křeslo šéfa regionu a od Mirka Topolánka post stínového ministra. Ale v roce 2008 po prohraných volbách začal podporovat Topolánkova rivala Pavla Béma a projížděl se s ním ostentativně v jeho modrém „broukovi“.

Těsně před střetem Béma s Topolánkem pak přeběhl zpět a získal tak křeslo ministra dopravy. Hned na počátku ministrování se proslavil větou, že se bude „snažit navázat na vše, co Aleš v dopravě udělal“. Myslel tím bohužel temná léta předchůdce Řebíčka.

Po pádu Topolánkovy vlády přišel i jeho mocenský pád v ODS. Přestože v roce 2010 ve sněmovních volbách vyhrál v kraji nad ČSSD, Tluchořova klika ho nenominovala na místopředsedu strany. Musel se tak chtě nechtě připojit do Langerova „pápáklubu“. Nyní se spolu s Nečasem snaží přetahovanou v kraji zvrátit a v polovině října obhájit vedení středočeské ODS.

Mnoho rolí najednou

Ač většinu kariéry Bendl strávil boji uvnitř středočeské ODS, nakonec se stal i celostátně známým. Přispěly k tomu jak jeho pozoruhodné myšlenky o tom, že se nacismus zrodil z německé sociální demokracie, tak i urputná válka o vládu nad Středočeským krajem s Davidem Rathem. Bendl navíc plnil i stránky bulváru vztahem s úspěšnou podnikatelkou Tamarou Kotvalovou, se kterou se v roce 2005 vzal na ostrově Mauricius a nyní se rozvádí.

Za poslední rok vyzkoušel Petr Bendl mnoho rolí: podával na Ratha trestní oznámení, bojoval o vliv ve středočeské ODS, v létě hrál proutníka v divadelní hře Zvonokosy. Jistě ale netušil, že nakonec hlavní role se bude od října jmenovat: ministr zemědělství.

Petr Bendl

datum a místo narození: 24. ledna 1966, Kladno
vzdělání: Vysoká škola strojní a textilní Liberec (obor konstruktér víceúčelových obráběcích strojů)
současná funkce: poslanec (od 29. května 2010), člen hospodářského, kontrolního a petičního výboru
zaměstnání: v roce 1990 krátce pracoval jako hasič, poté nastoupil do kladenského okresního úřadu a v roce 1992 přešel do Městského úřadu Kladno jako vedoucí oddělení rozvoje města, kde působil dva roky
politická praxe: starosta města Kladno (1994–1998), poslanec (1998–2000), hejtman Středočeského kraje (2000–2008), ministr dopravy (2009)
členství v politických stranách: do ODS vstoupil v roce 1992; v letech 2002 až 2010 byl místopředsedou strany, od listopadu 2007 je předsedou středočeské organizace ODS

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.