Summit EU: Řecko na programu není

Evropský parlament

Evropský parlament Zdroj: e15

Žádné Řecko, alespoň ne výslovně. Přednost dostaly vyhodnocení opatření přijatých pro předcházení a hašení dluhových krizí, problematika migrace a přijetí Chorvatska do Evropské unie. Přesně takto, soudě podle návrhu závěrečného usnesení, vypadala agenda včera zahájeného summitu sedmadvacítky. Dokument získal deník E15 ještě před začátkem vrcholné schůzky, kterou odstartovala o půl osmé večer zdravice šéfa Evropského parlamentu Jerzyho Buzka.

Poté se přítomní odebrali na pracovní večeři, aby probrali hospodářské záležitosti včetně dění v prostoru společné měny. Právě od tohoto sezení si mnozí slibovali, že by mohlo přesunout pozornost řeckým směrem. Jiní pozorovatelé ale tvrdili, že „helénský scénář“ je daný a dojde na něj koncem června a začátkem července. Čtvrteční jednání a noční tiskové konference skončily po uzávěrce tohoto vydání.

Hlavy států a vlád se předem domluvily, že posoudí kroky k účinnějšímu řízení ekonomiky v EU. S tímto konceptem přišla loni v září Evropská komise. Jde o šest reforem vedoucích k zpřísnění Paktu stability a růstu, rozpočtového dohledu a sledování makroekonomické nerovnováhy. Spor se vede o hlasování o finančních postizích: ty mohou být přijaty, pokud návrh komise nezamítne kvalifikovanou většinou rada. EP žádal co nejširší použití této metody, proti byla zejména Francie. Hospodářský výbor EP odmítl v tomto týdnu o balíku hlasovat. „Považuji to za velký problém, protože původní slib zněl, že soubor bude přijat do června,“ uvedla česká velvyslankyně při EU Milena Vicenová. Do střetu se může vložit summit, česká pozice je zdrženlivá.

Za hotové se považuje vytvoření trvalého stabilizačního mechanismu, v úterý potvrzeného radou ECOFIN. Pojmout má 700 miliard eur, což mu zaručí půlbilionovou zápůjční kapacitu.
V migrační politice panuje shoda v tom, neobnovit vnitřní hranice schengenského prostoru. Opačné úvahy mohou vyvstat jen v případě prohřešků jednoho státu vůči ostatním a pod velkým přistěhovaleckým tlakem. Česko chce být solidární při ostraze vnějších hranic unie.
Spokojeno s průběhem může být Chorvatsko – jeho přístupová jednání skončí tento měsíc. Je veřejným tajemstvím, že členský průkaz má balkánská země dostat k 1. červenci 2013.

Od našeho zpravodaje

Milníky řecké krizeMilníky řecké krize | Pramen: Die Welt