Vratislav Dostál: STAN sliboval novou politickou kulturu, místo toho mají nakročeno k úpadku

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v Poslanecké sněmovně (19.5.2022)

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v Poslanecké sněmovně (19.5.2022) Zdroj: Blesk:Jakub Poláček

Strany vládní koalice před volbami slibovaly změnu v obsahu i formě vládnutí. Voliče lanařily návratem k hodnotově a programově ukotvené politice, na systémové reformy a rozumná řešení problémů. Slibovaly také deagrofertizaci státní správy a hlavně konec s populistickou politikou. To všechno nakonec ale zastínila válka na Ukrajině, rekordní inflace, nebývalé zdražování a také opakující se skandály druhé nejsilnější vládní strany.

„Byl jsem starostou Kolína, a myslím, že celkem populárním starostou. A obecně lze říct, že pokud člověk nedělá nekalosti, má starostenská pozice – aspoň myslím – celkem dobrý zvuk. Ale hned, jak jsem byl zvolený poslancem, tak se to posunulo. Jako by si lidé mysleli, že někde u Českého Brodu, když jedu z Kolína do Prahy, tak že procházím nějakou metamorfózou, a stává se ze mě někdo jiný. Jenomže on se ze mě někdo jiný nestává. A já jsem ani žádné papalášské móresy chytnout nemohl, býval bych je totiž chytil už v Kolíně.“

Video placeholde
Kdo tvoří vládu České republiky? • Videohub E15

To mi řekl předseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan během kampaně loni na přelomu září a října. Reagoval tak na mou otázku, zda se neobává, že ho vysoká politika změní v tom smyslu, že bude odtržený od problémů běžných lidí. Něco podobného tehdy rezolutně odmítal s tím, že dříve roky působil na komunální úrovni, díky čemuž je stále ukotvený v každodenní realitě svých spoluobčanů. „Prostě mě to nepotkalo a jsou lidé, kteří to moc dobře vědí. A já jsem rád, že nejen tady v Kolíně mi lidé stále dávají najevo, že si toho váží,“ dodal.

Osm měsíců od voleb by na stejnou otázku nejspíš odpověděl podobně, přesto se jeho tehdejší slova musí mnoha lidem jevit jako výrok, který tak úplně neodpovídá realitě. Vždyť je to právě STAN, kdo za těch několik měsíců musel řešit víc kritických momentů, než všechny ostatní vládní strany dohromady. Nejprve rezignoval na nominaci na pozici ministra průmyslu nedávno zesnulý Věslav Michalik, následně se v médiích řešil zvláštní konec policejního prezidenta Jana Švejdara, následovaly pochybnosti o financování strany, několik týdnů po volbách Jan Farský oznámil, že mizí na stáž do USA a pak se do problémů dostal také europoslanec Stanislav Polčák.

A teď tu máme možná vůbec nejzávažnější kauzu – týká se Petra Hlubučka, který je podezřelý z korupce a účasti na organizované skupině. Hlubuček už oznámil rezignaci na funkci náměstka pražského primátora, člena rady hlavního města a člena dozorčí rady Pražských služeb. Po výzvě vedení strany rezignoval také na všechny stranické funkce, vzdal se i třetí pozice na kandidátce STAN pro podzimní volby do zastupitelstva a odstoupil z pozice člena v dozorčí radě pražského dopravního podniku.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!