Zápisník Jana Stuchlíka: Komáři a energetika

Komár, ilustrační foto

Komár, ilustrační foto Zdroj: Pavel Ryšlink / Blesk

Komár, ilustrační foto
E.ON
ČEZ v Tušimicích si postaví úložiště s kapacitou větší než jedna megawatthodina.
4
Fotogalerie

Už i ČEZ si bude hrát s baterkami. V Tušimicích si postaví úložiště s kapacitou větší než jedna megawatthodina. Podobně jako E.ON na jihu Čech nebo Solar Global na Moravě i ČEZ počítá s tím, že velké baterky použije pro stabilizaci sítě nebo řízení odchylky mezi skutečnou a plánovanou spotřebou svých zákazníků. Lepší zprávu si čeští baterkáři nemohli přát. Když je ve hře ČEZ, půjde určitě příprava a schvalování dosud chybějících pravidel pro provozování akumulátorů jako po drátkách.

Internet totálně překope energetiku, hlásí Mezinárodní agentura pro energii. Do roku 2040 bude do chytrých sítí napojeno přes miliardu domácností. V nich v té době bude přes 11 miliard chytrých spotřebičů. To změní způsob, jak domácnosti využívají elektřinu ze sítě. Díky pružnější spotřebě budou pomáhat se stabilizací distribuční sítě. Nebude se tak muset investovat 270 miliard dolarů do nové elektrické infrastruktury. Hezké počty, ale ty miliardy chytrých ledniček a praček zadarmo nebudou.

Komáři tygrovaní to mají v USA spočítané. Ti prevíti přenášejí nemoci jako horečka dengue, žlutá zimnice nebo virus zika. Úřady povolily firmě MosquitoMate, aby ve dvaceti státech USA vysadila komáří samečky infikované bakterií wolbachia. Bakterie zabrání, aby se z vajíček vylíhli další komáři. Zbavit těchto komárů jedno velké město vyžaduje produkci milionu infikovaných samečků týdně. Kluci od holek se ale zatím třídí ručně. Minimálně zpočátku to bude pěkná fuška.