Zdeněk Pečený: Nafukovací region

Ikonou moderního Kazachstánu je rozhledna Bajterek v supermoderním hlavním městě Astaně.

Ikonou moderního Kazachstánu je rozhledna Bajterek v supermoderním hlavním městě Astaně. Zdroj: Profimedia

Zatímco Češi mají velký problém s tím, že jejich země bývá zařazována do východní, potažmo střední a východní, Evropy, jiné státy naopak dělají vše pro to, aby se do„prestižního“ klubu zařadily.

Řada z nich přitom ani geograficky neleží na starém kontinentu. Takovými zeměmi jsou třeba Gruzie či Ázerbájdžán. Další z takových zemí je Kazachstán, jehož západní částí protéká řeka Ural, která bývá označována za předěl mezi Evropou a Asií.

To je ale tak všechno. Ani politicky nenajde Kazachstán v Evropě podobné zřízení. Oficiální brožury a inzerce kazašského ministerstva hovoří o tom, že Kazachstán leží v jihovýchodní Evropě a severozápadní, potažmo centrální Asii. Větší protimluv lze najít stěží.

Že v jihovýchodní Evropě leží spíše Srbsko či Rumunsko, se učí děti zkraje základní školy. Termín CEE označující země střední a východní Evropy, tedy vše od železné opony na východ, byl vytvořen uměle, aby pomohl zahraničním investorům generalizovat pro ně nepřehledný region. Což se těmto investorům později vymstilo, protože myslet si, že Česko je stejné jako Moldavsko – leží přece v CEE — se ukázalo jako liché.

Podobně kdysi v Goldman Sachs vymysleli „sexy“ termín BRIC pro označení čtyř nesourodých rozvíjejících se trhů – Brazílie, Ruska, Indie a Číny. Z této podstaty je termín CEE naprosto volný a střední a východní Evropa se tak bude nadále rozšiřovat směrem na východ. Jednou se tak bude možná rozprostírat zhruba od Aše po Ulánbátar anebo se zavede termín „vzdálená východní Evropa“.