Zelení investoři ztrácejí jistoty, hrozí jim stopka

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Obnovitelné zdroje jsou jediným oborem energetiky v Evropě, ve kterém si mohou být investoři jistí, že se jim i budoucí náklady díky státním podporám vrátí. V Česku to už neplatí. Předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková zahájila přípravu na zastavení všech dotací novým obnovitelným zdrojům od roku 2014.

A situace je hodně nepřehledná. Vitásková pobízí ministerstvo průmyslu k předložení nového zákona, zatímco poslanci by pořád ještě mohli přehlasovat prezidentské veto zákona, který omezenou podporu obnovitelným zdrojům zajišťuje.
„Stávající podpora obnovitelným zdrojům je za hranicí ekonomických možností Česka,“ prohlásila předsedkyně ERÚ. Na druhé straně se Vitásková hlásí k oběma klíčovým závazkům – poskytnout podporu těm investorům, kteří na ni do konce příštího roku získají nárok, a také dosáhnout 13,5procentního podílu obnovitelných zdrojů (OZE) v Česku.

„Takového podílu výroby elektrické energie z OZE bude dosaženo už v roce 2013,“ uvedl ERÚ. Výkonný ředitel Aliance pro energetickou soběstačnost Martin Sedlák ale upozorňuje, že tento závazek se netýká pouze elektřiny, ale především také tepla. „Jde o podíl energie ze všech obnovitelných zdrojů na hrubé konečné spotřebě energie,“ upřesňuje Sedlák.

Pochybnosti o tom, že Česko závazek splní tak rychle, má také předseda senátního podvýboru pro energetiku Jiří Bis. Poslancům doporučuje, aby schválili prezidentem vetovaný zákon. Ten už podle něj dostatečně omezuje podporu jednotlivým zdrojům pravidlem, podle něhož není možné překročit hranice stanovené ve vládním akčním plánu.

Vitásková na druhé straně uvádí, že tato brzda se projeví až s časovým zpožděním. Obává se zvláště podpory produkce biometanu, která by se podle ní mohla zvrhnout a mít ještě horší důsledky než dřívější kritizovaný fotovoltaický boom. Podle Bise jde o „zbytečně velkou obavu“. Martin Sedlák regulačnímu úřadu doporučuje, aby se místo zákazu podpory čistých zdrojů postavil proti dotacím falešných obnovitelných zdrojů – tedy spoluspalování dřevní štěpky a uhlí v málo účinných elektrárnách ČEZ a spalování netříděného komunálního odpadu.