Adéla Čabanová: Změna vzdělávání sester je jen hledání levnější práce

Nemocnice

Nemocnice Zdroj: profimedia.cz

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček posílá do sněmovny návrh, podle kterého by zdravotním sestrám stačila střední zdravotní škola se zrychlenou nástavbou na vyšší odborné. Novela působí ještě zmatečněji než současný stav. Jak dnes ministr uvedl, vzdělání sester tím stabilizuje „při zachování jeho kvality tak, aby se absolventi mohli co nejdříve zapojit do praxe“.

Dnes přitom musí mít plnou vyšší odbornou nebo bakaláře na vysoké. Aby absolventi šli rychleji do praxe a zároveň se zachovala kvalita, to samo o sobě vyžaduje velkou dávku představivosti.

Ačkoli si toho pacienti většinou nevšimnou, v nemocnicích dnes pracují kromě všeobecných sester a ošetřovatelek ještě zdravotnické asistentky a asistenti, což je jaksi „něco mezi“ vysokoškolsky vzdělanou všeobecnou sestrou a ošetřovateli, kterým stačí kurz. Tyto zdravotnické asistentky s maturitou ze střední zdravotnické školy mají získat možnost se rychlostudiem na vyšší odborné stát plnohodnotnou sestrou.

„Chtěli jsme vysokoškolsky vzdělané sestry v nemocnicích, ale zjistili jsme, že na takovou úroveň zdravotních služeb nemáme peníze.

Okolo změn vzdělávání sester se vedou debaty už roky. Dnešní systém se sestrami vysokoškolačkami byl zavedený zhruba před deseti lety a dosud si úplně nesednul. Očekávalo se, že vysokoškolsky vzdělané sestry vyvinou tlak na primáře a ředitele, aby přestaly suplovat práci ošetřovatelek a administrativního personálu. Vysokoškolsky vzdělaným sestrám se slibovalo, že budou dělat odbornou práci a budou samostatně vést ošetřovatelskou část zdravotní péče.

Jenže na přijetí nových administrativních pracovníků a ošetřovatelek nemají nemocnice peníze. Sestry tedy dál dělají všechno, co je potřeba. Zároveň jsou vysokoškolsky vzdělané sestry velmi žádané na trhu práce v jiných odvětvích a z nemocnic utíkají.

Přečtěte si:O „rychlosestry“ se vedou spory, zkrácení studia má přilákat zájemce

Je pozoruhodné, jak se změnily cíle politiků. Zatímco před deseti lety se debata o vzdělávání sester vedla z pozice, jak zajistit lepší, efektivní, moderní zdravotní služby, dnes východisko zní: jak dostat do nemocnic víc sester. A to pokud možno lacino.

Zrušení kreditního systému ověřování celoživotního vzdělávání sester je toho důkazem. Nemá jiný smysl, než trochu zjednodušit práci sestrám. Když se nebudou muset honit za kredity celoživotního vzdělávání, tak možná neutečou ze zdravotnictví. Lepší péči ale díky tomu poskytovat nebudou.

Nebylo by od věci, říct to při schvalování novely ve sněmovně otevřeně: „Chtěli jsme vysokoškolsky vzdělané sestry v nemocnicích, ale zjistili jsme, že na takovou úroveň zdravotních služeb nemáme peníze. To je důvod, proč teď vábíme do zdravotnictví alespoň ty žačky, které by se na vysokou nedostaly.“

Sněmovna dostane novelu v září
Zásadní změna vzdělávání zdravotních sester má nastat od školního roku 2017/2018, zákon bude zařazen na schůzi Poslanecké sněmovny, která začne 6. září, řekl dnes novinářům ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Sestrám by podle návrhu stačila střední zdravotnická škola a rok vyšší odborné školy, nepotřebovaly by už vysokou školu jako dosud. Zrušit se má kreditní systém, který podle ministra byl jen dobrým byznysem pro pořadatele kurzů, kdy znalosti účastníků nikdo neověřoval.
„Jsme si vědomi potřeby získávání nového zdravotnického personálu a také udržení stávajícího. Cílem našeho návrhu je proto umožnit stabilizaci systému kvalifikačního vzdělávání při zachování jeho kvality tak, aby se absolventi mohli co nejdříve zapojit do praxe,“ uvedl ministr.