Akcie, měny a názory Ondřeje Tollingera: Investice do virtuálních měn

bitcoin

bitcoin Zdroj: ctk

bitcoin
2
Fotogalerie

Při pohledu na virtuální měny již není otázkou, zda s nimi budeme platit, ale kdy a případně s jakými. Za pravdu může dát Japonsko, které v nedávné době schválilo Bitcoin jako legální platební prostředek. Obliba těchto měn v Asii rychle stoupá a souvisí s ekonomickými problémy tamních ekonomik. 

Jedním z důvodů pro posilování byla také indická hotovostní krize. Samotný Bitcoin však není jedinou virtuální měnou a na trhu se objevují i jiné. Například Ethereum, Litecoin, Primecoin a mnoho dalších méně známých.

Obtížnější je načasovat investice do těchto virtuálních měn. Sám jsem se s Bitcoiny setkal poprvé v roce 2010 a tehdy jsem si říkal, že to bude hodně volatilní a nechám to na nějakou dobu být.

Jenže jen o pár let později cena narostla na takovou hodnotu, která mě odrazovala od investice, a já opět čekal na korekci. Během posledního roku jsem již přestal váhat a začal naopak hledat způsob, jak začít investovat do virtuálních měn.

Následně již stačilo poslat prostředky na virtuální peněženku a nakoupit některé z úvodu zmíněných měn. Avšak opět bylo obtížné naplánovat, jakou částku do těchto měn investovat. Rozhodl jsem se pro pravidelné posílání menších částek a to v závislosti na svém celkovém portfoliu.

Převážně nakupuji po drobných korekcích. Od tohoto roku se tedy mé portfolio rozšířilo mimo akcií, dluhopisů a komodit i o virtuální měny. V rámci diverzifikací portfolií nám tak přibývá nová položka.