Akcie, měny & názory Davida Velvéthyho: Růsty a pády bitcoinu

Bitcoin je velmi volatilní, a proto se po velkém růstu ceny, která jen za loňský rok vyskočila zhruba o tři sta procent, dá pochopit na první pohled děsivá třicetiprocentní korekce.

Bitcoin je velmi volatilní, a proto se po velkém růstu ceny, která jen za loňský rok vyskočila zhruba o tři sta procent, dá pochopit na první pohled děsivá třicetiprocentní korekce. Zdroj: profimedia/E15

Bitcoin v posledních týdnech nemá zřetelně rostoucí trend. Ještě v první polovině prosince stál kolem 20 tisíc dolarů, po Novém roce hladce a téměř bez povšimnutí překročil hranici 30 tisíc a zastavil se až kolem 40 tisíc dolarů. Nyní se opakovaně vrací k ceně 30 tisíc, kterou ve svém růstu bez větších okolků zanedbal. Vyvstává tak otázka, co lze očekávat v nejbližším období. Bude růst pokračovat, nebo půjde bitcoin do několik měsíců trvajícího nádechu?

Obecně řečeno, jakýkoli takzvaný zdravý růst aktiva doprovázejí i korekce, kdy převládnou prodeje, a tím se nějaký čas sníží cena aktiva. Bitcoin je navíc velmi volatilní, a proto se po tak velkém růstu ceny, která jen za loňský rok vyskočila zhruba o tři sta procent, dá pochopit na první pohled děsivá třicetiprocentní korekce.

To se sice zdá být jako dost prudký pokles, je třeba ale mít na mysli, že krátkodobá korekce neznamená dlouhodobý úpadek důvěry v aktivum, ale naopak jde o pochopitelný jev, který ve zdravém trendu je. A co je nejdůležitější, právě korekce nabízí investorům ideální příležitost pro výhodnější nákup.

Podle všeho ale velký vliv teprve přichází. Jedním z dalších projevů důvěry bylo vyjádření Elona Muska, ředitele Tesly a nejbohatšího člověka planety, že chce být vyplácen v bitcoinech. Elon si navíc pohrává s myšlenkou kompletního převedení účetnictví Tesly do bitcoinu. Takové možnosti už sice dostupné jsou, pokud ale k tomuto přistoupí právě gigant jako Tesla, nově v indexu S&P 500, v kryptosvětě to bude znamenat další praktické využití „digitálního zlata“.

Začátkem ledna také médii prolétla zpráva, že GrayScale, jeden z největších fondů se specializací na kryptoměny, znovu nakupuje a vytváří nové trust fondy a zaznamenává rekordní přílivy peněz od profesionálních a institucionálních investorů. Aktuálně lze dokonce říct, že společnost za poslední měsíc nakoupila přes 40 tisíc bitcoinů, z toho 14 tisíc jen v posledním týdnu.

S bitcoinovou korekcí se objevují spekulace o možném konci bitcoinu a někteří z těchto obav raději narychlo a ve ztrátě prodávají. Dokud ale do kryptoměnového trhu budou proudit institucionální peníze velkých společností, důvěra v blockchain i kryptoměny bude stále pevnější. A to se odrazí i na jejich ceně.

Autor je specialista na blockchain, metaverse, web3 a krypto aktiva