Akcie, měny & názory Jaroslava Bukovského: Jasno kolem Facebooku

Facebook

Facebook Zdroj: profimedia.cz

Letošní leden by šel bez větších problémů označit za měsíc Facebooku. Ne snad že by teenageři o tolik více postovali, velké věci se ale děly s jeho akciemi. Jen během uplynulého týdne se na nich dalo vydělat 17 procent. Stalo se tak poté, co nejznámější sociální síť světa strčila svými posledními výsledky do kapsy analytické odhady, a to ohledně zisků i tržeb. Kdo na Nový rok nakoupil, je třicet procent v plusu.

Pokračuje tak zhruba měsíc a půl trvající éra fénixovského povstání akcií Facebooku z popela. Na uplynulý rok totiž investoři zrovna s láskou nevzpomínají. Do poloviny loňského léta šlo ještě o procházku růžovým sadem, akcie během čtyř měsíců dokázaly podražit skoro o polovinu na své historické maximum. Pak ale Facebook zchladil své investorské friends tím, že živelnému růstu zisků firmy zvoní hrana. A na katastrofu bylo zaděláno.

Během druhého pololetí přišli burziáni na jeho akciích o čtyřicet procent, kterými Facebook padl na své dvouleté minimum. A to v ten nejméně vhodný okamžik, na maximu svých loňských ztrát se totiž investoři octli ironií osudu na Štědrý den. Letos se prozatím zdá, že se nad Facebookem rozjasňuje a obloha hraje odstíny jeho korporátní barvy. A také že se na jeho akciích už dá zase dělat to, co bylo během posledních pěti let jen s mírnou nadsázkou skoro denním chlebem. Totiž vydělávat.