Akcie, měny & názory Michala Brožky: Prostor pro růst tu je

Evropská centrální banka

Evropská centrální banka Zdroj: Profimedia

Evropská centrální banka
Evropská centrální banka
Evropská centrální banka
4
Fotogalerie

Co se čeká, to se v ekonomice a nejen tam má tendenci sebenaplnit. Proto mnozí ekonomové upozorňují na to, abychom se v situaci, kdy není až tak zle a ekonomice jako celku se daří, špatnými zprávami a strachem nepřipravili o hospodářskou expanzi, která by mohla nastat. Při zpětném hodnocení se může skutečně zdát, že české podniky byly letos zbytečně opatrné, když zařízly nové investice. Ale kdo mohl zaručit, že v říjnu nedojde k brexitu?

Touto dobou mohla být také uvalena cla na dovoz automobilů do USA. Reakce české měnové politiky rovněž nebyla zaručená. A na fiskální politiku se moc spoléhat nedá. Je pravda, že alespoň parciálně dobré zprávy stran brexitu a obchodních válek se za poslední měsíc namnožily. Ceny akcií globálně vzrostly a zlepšily se indikátory sentimentu podniků i analytiků.

Ale vnější prostředí skýtá stále příliš mnoho nejistot a lunetiků na nejvyšších postech nejvlivnějších ekonomik světa. ECB implicitně přiznává, že její kroky nejsou dostatečné, aby dostaly inflaci na její dvouprocentní inflační cíl, a tlačí na evropské státy, aby více uvolnily politiku fiskální. V takovém prostředí bychom v české kotlině sice neměli podléhat strachu, ale opatrnost je namístě. Prostor pro ekonomický růst zde rozhodně je stejně jako pro zvyšování konkurenceschopnosti.

Autor je ekonom Komerční banky