Akcie, měny & názory Petra Bártka: České akcie opět táhnou

Burzovní palác Praha

Burzovní palác Praha Zdroj: eduard erben E15

Americký technologický akciový index Nasdaq za poslední tři měsíce klesl o dvě procenta. Index největších amerických firem S&P 500 ve stejném období vzrostl o šest až o sedm procent stejně jako panevropský Stoxx 600. To je ale stále o skoro čtyři procenta méně, než kolik ve stejném období přidal index pražské burzy PX.

Ten je tak společně s ostatními indexy z regionu střední a východní Evropy letos jedním z nenápadných premiantů akciového trhu.

Jedním z důvodů letošního oživení českého trhu je určitě odklon investorů od technologických akcií směrem k cyklickým či takzvaně hodnotovým. Ale letošní dobrá výkonnost není jen výsledkem tržního sentimentu nebo nízkého ocenění. Banky obchodované v Praze za poslední čtvrtletí reportovaly v součtu o osmnáct procent lepší výsledky, než čekali analytici.

Jejich zisky pak rostly meziročně o čtvrtinu díky nižším dopadům koronaviru na kvalitu úvěrových portfolií, než se ještě nedávno čekalo. Banky tak vesměs zlepšily své výhledy na celoroční hospodaření, a to jsme teprve na začátku očekávaného cyklu růstu úrokových sazeb. 

Po delší době se díky růstu cen elektřiny dostaly do centra zájmu i akcie ČEZ. Ty konečně reagují na pozitivní dění v sektoru díky akceleraci odchodu od uhlí a zřejmě i realističtějšímu přístupu vlády k podpoře stavby nových jaderných bloků. Investoři tak mohou ČEZ opět brát jako dobrou sázku na rostoucí ceny emisních povolenek a těšit se na vysoké dividendy z prodejů aktiv na Balkáně.

Stejně tak přicházejí dobré zprávy k dalším titulům. Počínaje převzetím amerického Coltu Českou zbrojovkou, pokračováním expanze placené televize u O2 nebo ohlášením nižších kapitálových výdajů u více zadlužené Kofoly konče. Tyto dlouhodobé pozitivní faktory jsou stále podpořeny poměrně nízkým oceněním českého indexu, které je asi pětinu pod celoevropským Stoxx 600.

Video placeholde
Jak zbohatnout v roce 2021? • Videohub