Akcie, měny & názory Petra Bártka: Výsledková sezona a potenciál trhu

Burza ve Frankfurtu, ilustrační foto

Burza ve Frankfurtu, ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Tento týden začíná v USA zveřejněním zisků bank výsledková sezona za první čtvrtletí. Tato je první, která by měla reflektovat oživení americké, potažmo světové ekonomiky po pandemickém šoku. Od indexu S&P 500 analytici očekávají asi čtvrtinový meziroční růst reportovaných zisků, který budou táhnout na začátku pandemie nejvíce postižené sektory v čele s bankami a zbytným spotřebním zbožím.

Analytické odhady se po celé čtvrtletí rychlým tempem zvyšovaly a nyní již očekávají zisky zhruba o pět procent vyšší než v předpandemickém prvním čtvrtletí 2019. To bylo sice již zasaženo celní válkou mezi USA a Čínou, výsledky třeba energetického sektoru ale byly podstatně vyšší. Rychlý růst analytických odhadů před výsledkovou sezonou přitom vůbec nebývá pravidlem a ukazuje na to, že minimálně začátek oživení byl v USA skutečně robustní.

Pokud se optimistické odhady potvrdí, byl letošní růst akciového trhu doposud podložený. Zatímco index S&P 500 vzrostl o necelých deset procent, odhady ziskovosti vzrostly o osm procent. Za celý letošní rok pak analytici očekávají oživení zisku o 26 procent, když se k růstu přidají díky vyšším cenám ropy a průmyslových komodit i sektory energetiky a těžby.

Při ocenění okolo 22násobku odhadovaných zisků ovšem budou muset firmy nadále výrazně pozitivně překvapovat, aby si trh udržel své růstové tempo. Na obzoru se totiž objevuje čím dál víc potenciálních klacků pod nohami nejen v podobě rostoucích výnosů dluhopisů, ale i v podobě nutné konsolidace rozpočtů a pokračující obchodní války Číny s USA.

Konsolidace rozpočtů znamená v současné politické atmosféře primárně vyšší firemní daně. Ty by ze ziskovosti S&P 500 mohly ukousnout pět až deset procent. Obchodní válka pak znamená pokračující problémy v polovodičovém průmyslu i v návazných sektorech a může se přelít i do oblasti softwaru. Než na akcie jako celek je tak lepší sázet na sektory, kterých se týkají rizika relativně méně a mají výhled dlouhodobějšího oživení.

I vzhledem k aktuálnímu „reaktivnímu“ postoji centrálních bank vůči inflaci je zřejmým kandidátem bankovní sektor. Ten byl přitom v předchozí dekádě spíše na okraji zájmu investorů.