Čína umravnila Alibabu rekordní pokutou. Obřímu e-shopu to uleví

Čínská společnost Alibaba musí zaplatit rekordní pokutu odpovídající 61 miliardám korun. Zneužívala dominantní postavení na trhu, usoudil  Peking.

Čínská společnost Alibaba musí zaplatit rekordní pokutu odpovídající 61 miliardám korun. Zneužívala dominantní postavení na trhu, usoudil Peking. Zdroj: CTK/AP

Vyšetřování skončilo, akcie Alibaby na hongkongské burze v pondělí vyrostly téměř o osm procent.
Vyšetřování Alibaby odstartoval nešťastný říjnový projev jejího spoluzakladatele, miliardáře Jacka Maa.
Další technologický gigant, který by v blízké době mohl dostat od čínských regulátorů tučnou pokutu je Tencent.
4
Fotogalerie

Čínští regulátoři v sobotu vyměřili skupině Alibaba pokutu za dlouhodobé zneužívání dominantního postavení na trhu. Technologický gigant má státu zaplatit 18,2 miliardy jüanů, zhruba 61 miliard korun, což v dějinách země nemá obdoby. Pro firmu je rozhodnutí navzdory přísnému trestu úlevou, napsala BBC. Antimonopolní úřady zřejmě ukončí vleklé vyšetřování a největší čínský e-shop se bude moci v klidu vrátit ke svému byznysu.

Na konec vyšetřování korporace příznivě reagovali investoři. Akcie Alibaby na hongkongské burze v pondělí dopoledne vyskočily téměř o osm procent. Obchodují se kolem 232,2 hongkongského dolaru (asi 654 korun) za akcii.  

Alibaba podle čínských státních orgánů od roku 2015 nutila obchodníky, aby své zboží prodávali výhradně prostřednictvím jejích webových stránek Taobao a Tmall. Zneužívala přitom svého monopolního postavení, nastavení vyhledávacích algoritmů a pravidel na digitálních platformách. 

Příliš drahý projev

Udělením pokuty vrcholí rozsáhlé vyšetřování započaté koncem loňského října po projevu spoluzakladatele společnosti a jednoho z nejbohatších Číňanů Jacka Maa na podnikatelském summitu v Šanghaji.

Kritizoval tam činnost čínských regulátorů, které obvinil z brzdění inovací v technologickém sektoru. Peking vzápětí zastavil chystaný primární úpis akcií Maovy skupiny Ant a sám miliardář se stáhl z veřejného života do ústraní. Nedlouho poté si komunističtí vyšetřovatelé došlápli na Alibabu.        

Jeden z hlavních šéfů technologické korporace Joseph Tsai v pondělí uvedl, že Alibaba pokutu přijala a zavazuje se učinit nutné změny ve svém fungování. „Z tohoto trestu si odnášíme také poučení týkající se specifických aspektů antimonopolního zákona,“ řekl Tsai. Firma již o víkendu kajícně prohlásila, že se jedná o „důležitý krok k zajištění férové konkurence na trhu a kvalitního rozvoje ekonomiky internetových platforem“. 

Pár miliard, kapka v moři

Ačkoli má Alibaba zaplatit vůbec nejvyšší pokutu v čínských dějinách, verdikt je pro ni podle expertů osvobozením. Částka odpovídá jen zhruba čtyřem procentům domácích tržeb společnosti z roku 2019. „Pro Alibabu s její obrovskou truhlicí je to kapka v moři,“ myslí si analytička BBC Karishma Vaswaniová. Také výkonný ředitel korporace Daniel Čang v neděli ujistil akcionáře, že trest a chystaná transformace nebudou mít na Alibabu materiální dopad. 

„Pokuta klidně mohla být daleko vyšší, omezila se jen na operace Alibaby v oblasti e-commerce,“ sdělil deníku Financial Times čínský odborník na soutěžní právo, jenž si nepřál být jmenován. Trest podle něho korporaci vzkazuje „nemyslete si, že si můžete dělat, co chcete,“ avšak nemá ji dlouhodobě finančně poškodit.“

Alibaba v posledních letech expandovala do všemožných odvětví od finančních služeb, supermarketů až po rozvoz jídla. V současné době například ovládá zhruba pětinu všech čínských maloobchodních prodejů.  

Tencent, možný další cíl

Lze předpokládat, že po uzavření případu Alibaba se čínští regulátoři zaměří na její konkurenty. Zaměstnanci společností Tencent a Meituan v neděli vyjádřili obavy ze zásahu antimonopolních orgánů. 

Tencent, jenž mimo jiné spoluvlastní největšího českého vývojáře počítačových her, studio Bohemia Interactive, se už v minulosti v hledáčku úředníků objevil. „Upřímně řečeno, s regulací nic nenaděláme,“ řekl Financial Times jeden ze zaměstnanců Meituanu. 

Čína každopádně není jedinou zemí, která se snaží omezovat vliv čím dál  mocnějších technologických korporací. Také Evropská unie a Británie v posledních měsících zpřísňují svůj přístup k obřím americkým společnostem, jako jsou Amazon, Facebook či Google.