Akcie, měny & názory Petra Zahradníka: Bydlení, věc veřejná

Bytové domy na pražském Smíchově

Bytové domy na pražském Smíchově Zdroj: E15 Michael Tomeš

Bytové domy na pražském Smíchově
Bytové domy na pražském Smíchově
Bytové domy na pražském Smíchově
Bytové domy na pražském Smíchově
Bytové domy na pražském Smíchově
10
Fotogalerie

Od začátku devadesátých let se nám politici snažili vtlouci do hlavy, že bydlení je primárně soukromý statek a veřejnou záležitostí se stává především ze sociálních či humanitárních důvodů. To by dávalo smysl, kdyby titíž politici a jim podřízení úředníci tento princip naplňovali, a nepřispívali krok za krokem k tomu, že z trhu bydlení se stala nepřehledná smrdutá džungle, kterou nepůjde vyčistit bez razantního zásahu v podobě úplně nové sady pravidel.

Pokus o samoočistu trhu vyhlížejí marně, trapně a beznadějně. A situaci nepomohou ani přesvědčení centrálních bankéřů, že řešení přinese vyšší zdanění druhých či třetích rezidentur, nebo snahy poslanců zpřísnit dostupnost hypoték zákonem, a nikoli dosud uplatňovaným věrohodným doporučením odpovědných autorit.

To připomíná postup vůči řidičům, kteří na zcela poškozené silnici píchli pneumatiku – pomoc spočívá v rozdání lepších lepicích sad, nikoli v odstranění dvacet centimetrů hlubokých výtluků v povrchu vozovky. Český trh s byty se kvůli zcela nekompetentní či přehlíživé roli politiků a úředníků po celých uplynulých třicet let stal předpotopně zaostalý. Představuje asi nejkřiklavější příběh tržního selhání a vyžaduje komplexní řešení. Jinak může být brzy velmi zle a budoucí náklady pštrosího ignorování vzniklého stavu mohou být gigantické nejen z pohledu finančního, ale též výsostně sociálního.

Jak tento stav charakterizovat? Jako administrativně zcela potlačenou a utlumenou nabídku, která není schopna pokrýt přirozenou poptávku a ve výsledku se promítá v ceně. Ta je jednak reflexí odložené možnosti pořídit si bydlení, jednak odrazem dodatečných a zcela zbytečných nákladů způsobených systémovou nefunkčností veřejného sektoru. Ten nejen naprosto paralyzoval segment soukromého vlastnického bydlení, ale nenabídl žádnou alternativu, třeba v podobě nájemního bydlení pořízeného, vlastněného a spravovaného erárem.

Výsledkem tohoto zoufalství je pro mnohé nedostupná a stále akcelerující cena bydlení, ale též jeho nevyhovující struktura, která snad i statisíce lidí nutí nalézat suboptimální, iracionální, mnohdy obskurní způsoby řešení jejich legitimních a ve vyspělých zemích zcela přirozených potřeb. Mělo by být odpovědností politiků si tento problém konečně komplexně uvědomit a řešit jej způsobem, který naznačené poruchy odstraní. Především odšpuntováním byrokracií zcela udušené nabídkové strany. Jinak si koledují o podříznutí větve nejen pod sebou samými, ale i pod velkou částí české společnosti, a to s velmi neblahými následky.

Autor je ekonom České spořitelny

Ceny nemovitostí v posledních letech vystřelily raketovým tempem. Nejvíce vzrostly ceny bytů v Praze:

Video placeholde
Ceny nemovitostí v posledních letech vystřelily raketovým tempem. Nejvíce vzrostly ceny bytů v Praze. • Mall.tv