Akcie, měny & názory: Vidí Amazon těžší časy?

Amazon

Amazon Zdroj: Profimedia.cz

V uplynulém týdnu kulminovala v USA výsledková sezona za druhé čtvrtletí, jež by měla výhledově představovat vrchol meziročních temp růstu výsledků po loňském pandemickém šoku. Průběh výsledkové sezony je opět velmi silný, zisky firem z indexu S&P 500 rostou meziročně asi o pětaosmdesát procent, což je o dvacet procentních bodů výše, než se čekalo na jejím začátku.

K tomu pomohly i výsledky pěti největších firem v indexu v posledním týdnu – Facebook, Apple, Alphabet, Microsoft a Amazon. Poslední jmenovaný nicméně relativně výrazně zklamal trh výhledem růstu tržeb na další kvartál a nejvýrazněji akcentoval tón, který se nesl ve výhledech ostatních firem. Tím je očekávaný vliv ústupu pandemie a návrat směrem k předpandemickému způsobu života, což přináší útlum online aktivity, tržeb z digitálních produktů a kanálů či prodej IT hardwaru.

I když Amazon a ostatní zmíněné firmy očekávají stále velmi solidní dvojciferné růsty, lze výhled Amazonu i komentáře ostatních firem považovat za výraznější vlaštovku směrem k postpandemické normalizaci růstu hospodaření u největších technologických firem na trhu, jež může znamenat i normalizaci ocenění trhu. K určitému poklesu ocenění dochází již nyní. Přestože index S&P 500 letos vzrostl o 17 procent, zisky firem rostly ještě výrazněji a ukazatel dvanáctiměsíčního dopředného P/E klesl do blízkosti 21násobku, oproti asi 22násobku na začátku roku.

I přes velmi silný letošní růst indexu se tedy americký akciový trh nyní jeví relativně levnější než na začátku roku. Poměr P/E indexu S&P 500 je na druhé straně pořád třicet procent nad desetiletým průměrem, což naznačuje, že trh je stále nastaven na velmi pozitivní scénář vývoje. Se zmíněnou normalizací výhledu hospodaření se nicméně zvyšuje riziko negativních překvapení, jako jsme viděli u Amazonu, což může poskytovat důvod pro další pokles ocenění.

Ve druhé polovině roku by mohla entuziasmus akciových trhů také brzdit očekávaná diskuze o začátku útlumu kvantitativního uvolňování ze strany Fedu a konkrétně v srpnu a v září i historicky slabší sezonnost. Pro nadcházející měsíce bych tak měl pro výkonnost akciových trhů spíše tlumená očekávání.

Autor je analytik České spořitelny