Akcie, měny & názory Vladana Gallistla: Mráz přichází z Fedu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Závěr minulého týdne na světových finančních trzích probíhal ve znamení amerických státních dluhopisů. Jejich výnosy totiž ve čtvrtek vyletěly nahoru kvůli příznivým zprávám z amerického trhu práce a ze sektoru služeb, což vyvolalo u investorů očekávání, že americká centrální banka Fed bude dál zvyšovat úrokové sazby. Výnosy se tak dostaly na 3,24 procenta, což je nejvíce od roku 2011.

Investoři na celém světě ovšem porovnávají výnosnost svých investic s americkými státními dluhopisy, což následně vedlo k výprodejům státních bondů v Evropě a Asii a zároveň k oslabení měn zemí, které patří k rozvíjejícím se trhům neboli emerging markets. Konkrétně indonéská rupie se vůči dolaru propadla na nejnižší úroveň za dvacet let, když se dolar prodával za 15 180 rupií. Indická rupie pak oslabila vůči americké měně na rekordní minimum.

Vývoj na dluhopisech ale stáhl dolů rovněž americké a světové akcie. Potvrdilo se tak známé burziánské úsloví, že co dluhopisy dělají dnes, budou akcie dělat zítra. Jen odezva byla tentokrát neskonale rychlejší. Z tohoto pohledu ale nečeká světové akcie nic veselého, protože výnosy z dluhopisů budou dál pokračovat v růstu, dokud americká centrální banka nezmění názor.

A ten je zatím takový, že úrokové sazby se mají „normalizovat“ neboli jít vzhůru. To ostatně ve středu potvrdil guvernér Fedu Jerome Powell, který prohlásil, že Fed má před sebou ještě dlouhou cestu, než úrokové sazby dosáhnou neutrální úrovně. Býci by se proto měli urychleně začít připravovat na horší časy.