Aleš Rod: Investice Saudi Aramco v PKN aneb polský tah světovým ropným lídrem

Saudi Aramco

Saudi Aramco Zdroj: Reuters

PKN Orlen
2
Fotogalerie

Polsko je aktuálně jedním z nejvýznamnějších evropských podporovatelů Ukrajiny. Moji přátelé z Polska to glosují prozaicky: „To přeci nikoho nemůže překvapit“. Negativních zkušeností s ruským vlivem mají Poláci jako málokdo, což ovlivňuje jejich chování. Nic to nedemonstruje lépe než chytrý polský tah navázáním strategického partnerství s petrolejářským gigantem Saudi Aramco.

To, že je třeba omezovat Putinův ekonomický vliv v energetice, totiž naši severní sousedé věděli již před ruským útokem na Ukrajinu. Již od roku 2018 společnost PKN Orlen, z 27,5 procenta vlastněná polským státem, připravovala nákup jiného rafinérského giganta, společnosti Grupa Lotos, v níž stát držel prostřednictvím ministerstva financí 53,2 procenta, aby vybudoval silnou platformu pro udržení energetické stability v polské ekonomice. Ambiciózní plán však narážel na kritiku antimonopolních úřadů, a tak bylo třeba najít partnery pro velmi komplikovanou transakci jako z filmu Kulový blesk.  

A podařilo se. Proto když v lednu 2022 ohlásila společnost PKN Orlen, že do konce roku proběhne megafúze, na jejímž konci je strategické partnerství se saudskoarabskou společností Saudi Aramco, světovým lídrem v těžbě i zásobách ropy, zástupci ruských obchodních zájmů mohli puknout vzteky. Právě náhrada dodávek z Ruska je jedním z klíčových faktorů transakce, kterou v létě definitivně posvětila Evropská komise a na konci listopadu byla dokončena posledními podpisy.

Z(a)tracená čísla: Tortura české výplatnice

Video placeholde
• Videohub

Nešlo o jen tak ledajaký obchod. Vedení PKN Orlen ohlásilo záměr převzít konkurenta, společnost Grupa Lotos, která měla vyjma rafinérské a přidružené výroby i vlastní síť čerpacích stanic. To byl ovšem soutěžně-právní problém. Proto bylo ustaveno, že se nový subjekt musí zbavit určité části majetku. Maďarská společnost MOL tak od společnosti Grupa Lotos odkoupila 417 čerpacích stanic provozovaných v Polsku, přičemž společnost PKN Orlen na oplátku koupila 144 čerpacích stanic provozovaných společností MOL v Maďarsku a 41 čerpacích stanic provozovaných na Slovensku.

Následně došlo k pohlcení společnosti Grupa Lotos společností PKN Orlen a přišla na řadu společnost Saudi Aramco, jež prostřednictvím své obchodní dcerky Aramco Oversesas Company koupila 30ti procentní podíl v rafinerii ve Gdaňsku, získala 100 procent přidruženého velkoobchodu a zároveň se smluvně zavázala koncernu PKN navýšit strategické dodávky ropy na 200 až 337 tisíc barelů denně, s potenciálem dalšího růstu.

Toto obchodní partnerství se světovým šampionem v oblasti těžby ropy je samozřejmě dramatickým snížením ruského vlivu v regionu, ale přinese i další ekonomické impulzy. Jedná se o důležitou stabilizaci dodávek ropy do Polska, která je navíc – díky investicím Saudi Aramco přímo do výrobního řetězce – silnější než při „obyčejném“ obchodním kontraktu. PKN Orlen transakcí získává důležitého partnera pro technologické investice, které nejen že jsou nezbytné kvůli utlumování rafinace ruské ropy, ale také zvýší efektivitu ve výrobě a tím i v plnění evropských environmentálních cílů.

Vstup Saudi Aramco zároveň otevřel dveře bilaterálním obchodním jednáním polských a saudskoarabských firem. První vlaštovky ukazují, že neskončí jen na papíře jako jiná geopolitická partnerství v regionu. A v neposlední řadě pro nás, synergické efekty budou z přílivu saudskoarabské ropy mít i okolní země napojené na obchodní nebo petrochemickou infrastrukturu, mezi něž Česká republika patří hned v první řadě (PKN Orlen vlastní společnost Orlen Unipetrol a síť čerpacích stanic Orlen Benzina).

Je možné očekávat, že podobným směrem, tedy strategickým partnerstvím se světovými giganty s cílem stabilizovat vlastní potřeby, půjde čím dál více zemí Evropské unie. Ukazuje se totiž, že diverzifikace geopolitických rizik je v oblastech, kde nemáme dostatek surovinových zdrojů, jediná možnost.

Autor je ekonom