Americká centrální banka Fed v boji s vysokou inflací ještě nemá vyhráno

Šéf Fedu Jerome Powell

Šéf Fedu Jerome Powell Zdroj: Reuters

Rozhodnutí amerického Fedu zvýšit základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu trh již očekával. Dřívější úvahy o půlprocentním bodu vzaly za své v posledních týdnech, kdy padly zámořské banky SVB a Signature. Evropa do vzniklé nejistoty ohledně zdraví finančního systému přispěla vynucenou akvizicí a záchranou Credit Suisse.

Dluhopisové trhy začaly po těchto událostech vyhlížet opatrnější Fed, nižší zvyšování a poté dřívější snižování úrokových sazeb. Na trhu státních dluhopisů tak došlo k relativně prudkému propadu výnosů amerických obligací. Výnos těch desetiletých činil na konci února 3,92 procenta ročně. O zhruba tři týdny později již pouze 3,5 procenta.

Tento pohyb lze interpretovat jako nervózní útěk do bezpečných aktiv v podobě amerických státních bondů. Trh firemních dluhopisů, tedy rizikovějších aktiv, totiž tento pozitivní pohyb „eliminoval“ nárůstem rizikových přirážek. Šéf Fedu Jerome Powell mluví opakovaně o finančních podmínkách, které ovlivňuje mimo jiné právě zmíněnými sazbami.

Tato sazba musí ale postupně „prosáknout“ do reálné ekonomiky. Jedna věc je vyhlášená úroková sazba, ale ekonomické subjekty se financují za základní sazby plus určitá riziková přirážka či kreditní prémie. V období stresu a nejistot věřitelé požadují tyto prémie vyšší, což byl právě případ posledních týdnů kvůli pádu zmíněných bank. Powell o těchto finančních podmínkách mluvil v kontextu toho, že současné utažení finančních podmínek kvůli nejistotě má efekt zhruba jako jedno zvýšení sazeb. Zjednodušeně je možné, že z jeho pohledu jsou sazby nyní utaženější o půl procentního bodu. Tak, jak se uvažovalo před pár měsíci.

S nadsázkou lze říci, že nyní nejspíš bude trh interpretovat špatné zprávy z ekonomiky a finančního světa jako pozitivní. Další banky v problémech budou silným argumentem skončit s cyklem zvyšování sazeb. Kdo by v takovém období byl vítězem situace, nám možná nastínil vývoj posledních dvou týdnů, tedy doba od pádu zmíněných bank. Byly by jím růstové akcie, tedy technologie.

My jsme ale naši expozici zatím nijak nezvýšili. Situace a okolnosti se umějí rychle změnit, každopádně nyní Fed vidíme stále jako hlavního hlídače cenové stability. A až uvidíme větší pokroky na tomto poli, uvěříme, že chce sazby opravdu snižovat. Fed má ještě práci, zatím není hotov.

Autor je portfolio manažer J&T Investiční společnosti.