Analýza: vláda s prezidentem válčit nebude

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman Zdroj: ctk

Hrad mírně couvá a vláda se, alespoň na čas, schoulila v zákopu. To je zhruba momentální stav bojů, které se na dvou frontách rozvinuly poté, co se prezident Zeman rozhodl účastnit oslav kulatého výročí konce druhé světové války v Moskvě.

Rovnou si také řekněme, co předchozí tvrzení (ne)znamená: „Couvání“ Hradu neznamená, že hlava českého státu do Moskvy nepojede. A čas, který si na rozhodování vzal Sobotkův kabinet, neznamená, že vláda Zemanovu cestu neschválí. Ať už s účastí na přehlídce, nebo bez ní.

Stanovisko socialistů je známé a neměnné – ať prezident jede za jakýchkoli okolností. Ministři za hnutí ANO váhají a lidovci se, až přijde na věc, hlasování nejspíš zdrží. „Požádali jsme pana ministra zahraničí, aby v komunikaci s Kanceláří prezidenta republiky zjistil aktuální podrobnosti, které se budou týkat celého programu,“ prohlásil po středečním nočním zasedání vlády premiér. Takže zhruba týdenní odklad rozhodnutí.

Vláda je v podstatně prekérnější situaci než prezident, byť tlaky na všechny dotčené ústavní činitele jsou silné. Premiér a šéf sociální demokracie v jednom si čelní střet se Zemanem nemůže dovolit. Kvůli stabilitě vlády, ale i kvůli té části spolustraníků, kteří prezidentovi nepokrytě fandí, a hlavně – mají podobné, ne-li stejné názory jako on. To je jeden důvod. Ten další je také nasnadě. Pro levicovou stranu by vážný rozkol s levicovým prezidentem docela jistě znamenal úbytek voličů. A krajské volby jsou za dveřmi.

Předseda hnutí ANO je na tom o něco lépe. Voliče loví vpravo i vlevo, takže má větší manévrovací prostor. Ale přece jen, co kdyby byly předčasné volby, a Zeman tak opět vybíral premiéra… Jednání vlády ani napodruhé nebude snadné.

A už jen krátce k tezi, že Hrad mírně couvá. Dá se to tak říct, ale platí to jen pro konflikt Zeman versus velvyslanec Andrew Schapiro. Ten k hlavě státu, jak vysvětluje ředitel zahraničního odboru prezidentské kanceláře Hynek Kmoníček, nakonec přece jen čas od času zajít může. Tedy bude-li mít opravdu velké téma.

Spory s americkým velvyslancem

Tak jenom drobné připomenutí. Na problémy s americkým velvyslancem narážel také Zemanův předchůdce. Byl ovšem podstatně decentnější a neventiloval je veřejně. Ale nejspíš to podobně jako u Klause dopadne také v Zemanově případě. Na nejvyšší úrovni současného prezidenta ve Spojených státech patrně nikdo vítat nebude.

Hrad se stejně jako Sobotkova vláda ohání tím, že oficiální program prezidentovy cesty, z něhož má jasně vyplynout, zda jeho součástí bude také účast na vojenské přehlídce, není doposud znám. Volně by se taková argumentace dala interpretovat pořekadlem „nač stahovat kalhoty, když brod je ještě daleko“. Samozřejmě je možné, že Zeman nakonec z tribuny kynout ruským vojskům nebude. Ostudu, kterou už teď stačil nadělal, ovšem Česku nikdo neodpáře.