Bohumil Pečinka: Krajské volby na druhý pohled

Volební urna, ilustrační foto

Volební urna, ilustrační foto Zdroj: CTK

Nadcházející krajské volby na první pohled vypadají jako nejnudnější v dosavadní historii. Na druhý pohled už to tak hrozné není. Dnešní rozložení sil je takové, že kromě Prahy, Ústeckého a Libereckého kraje všude vládne ČSSD, nejčastěji v koalici s KSČM. Do hry však mezitím vstoupil nový prvek v podobě hnutí ANO.

Už dnes se do úvah o příštích krajských vládách zaplétá celostátní politika. Chronické vládní napětí mezi špičkami ČSSD a ANO výrazným způsobem změnilo strategii sociální demokracie. Její krajští šéfové už měsíce v zákulisí předjednávají krajské koalice všech proti babišovcům. Má to být předobraz toho, co by mohlo nastat i po volbách do Poslanecké sněmovny v říjnu 2017.

Babišovo ANO o své izolovanosti na politické scéně ví, proto hledá budoucí partnery hlavně mezi ostatními protestními uskupeními a stranami-nestranami typu okamurovců nebo Starostů a nezávislých.

Babišovi stratégové mluví o tom, že za optimální považují volební výsledek, který by hypotetické dvojici ANO– KSČM dal v kraji nadpoloviční většinu. Ne že by se babišovci chtěli hnedle hnát do regionálních rad s komunisty. Nutně však potřebují vydírací potenciál: Když s námi nepůjdete vy, uděláme to s komunisty.

Podle předběžných průzkumů by krajské volby mohly skončit mezi ČSSD a ANO patem – každý vyhraje v pěti krajích. To je ale spíše vedlejší. O tom zásadním, o obsazení funkcí hejtmana a radních, nakonec bude rozhodovat neoficiální druhé kolo voleb – to vyjednávací. Tady už rozhodne koaliční potenciál, tedy schopnost se domluvit. V tom ANO za ostatními zaostává.

Jediný, kdo se zatím usilovně snaží vnést do krajských voleb sjednocující celostátní témata, je Andrej Babiš. Jeho kritika policejní reorganizace na 800 billboardech stejně jako hysterický pokřik kolem příchodu uprchlíků naznačují, jak „anoisté“ chtějí vést kampaň. Komunální volby přede dvěma lety však naznačily, že (kromě dvou tří největších měst) tam, kde není na kandidátce on sám, Babišovo charizma moc nefunguje.

ČSSD kontruje čistě regionálními tématy, jako jsou školy, nemocnice, podpora místních iniciativ. Silným momentem v záloze by mohla být kritika způsobu výběru mýta v režii ministrů za ANO. Jeho důsledkem je to, že kamiony stále brázdí silnice druhé a třetí třídy.

Pravicová opozice ani po třech letech mimo vládu dvojici ČSSD–ANO neohrozí. TOP 09 zřejmě do většiny krajských zastupitelstev nepronikne, ODS hrozí totéž ve třech krajích (Ústecký, Moravskoslezský a Zlínský). Zato ve svých tradičních baštách, tedy Středočeském a v Plzeňském kraji, má slušnou šanci promluvit do složení rad. Komunisté sehrají svou obvyklou hru na to, kdo koho využije víc. Takže to nakonec přece jen budou trochu nudné volby.

Autor je komentátorem týdeníku Reflex