Krajské volby ověří oblibu vlády. Babiš láká ke kandidatuře podnikatele

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) Zdroj: ctk

Podzimní krajské a senátní volby se stanou jednou z nejsledovanějších událostí roku. ČSSD bude obhajovat vládu nad třinácti kraji, na pozici socialistů s největší finanční silou chce zaútočit šéf ANO Andrej Babiš.

Sociálně demokratičtí hejtmani stejně jako kandidáti na tyto posty budou pod palbou, a tak ČSSD nehodlá nic zanedbat. Na kandidátky se například podle nového Řádu přípravy na volby nedostanou lidé obvinění či obžalovaní z úmyslného trestného činu. Kandidáti přitom budou předkládat čestná prohlášení. V minulosti prohlášení o bezúhonnosti strana nevyžadovala.

Mezi hlavní priority, s nimiž socialisté chtějí operovat ve volební kampani, bude podle předsedy Bohuslava Sobotky zachování zdravotní péče a zabránění privatizace nemocnic. Zdravotnictví je přitom osvědčené téma, vlnu oranžového tsunami v minulých krajských volbách vzedmul slib ČSSD, že zruší třicetikorunový regulační poplatek.

Tentokrát to bude vhodné i pro vymezení se proti hnutí ANO. Právě jeho šéf a ministr financí Andrej Babiš bránil vládě, aby rezortu v rozpočtu poslala tolik peněz, kolik požadoval ministr Svatopluk Němeček a zdravotnické odbory. Babiš-podnikatel navíc expanduje do zdravotnictví nákupem klinik provozujících reprodukční medicínu a také poliklinik.

O celkovém programu pro krajské a senátní volby bude ČSSD teprve jednat. Pokračují i nominace na krajské kandidáty v jednotlivých regionech. O kandidátech na senátory stejně jako o konečné podobě kandidátek pro krajské volby budou hlasovat všichni členové strany.

Krajské volby může podle šéfa ČSSD vyhrát jak sociální demokracie, tak ANO.

ANO jde do krajských voleb poprvé a s nemalými ambicemi. Zda se naplní, je ale otázka. Babiš, pokud jde o výběr lídrů, oslovuje hlavně úspěšné podnikatele. Nabídku už odmítl majitel Juty, senátor Jiří Hlavatý, a také vlastník Student Agency Radim Jančura.

Právě on měl jít na jižní Moravě do souboje s Haškem. Možné problémy naznačují i potíže, které má ANO na komunální úrovni. Kvůli němu se rozpadly koalice v Ostravě, Ústí nad Labem, Českých Budějovicích, Opavě, Karlových Varech a vnitřní rozhádanost pražské organizace má lví podíl na rozpadu metropolitní vlády. Podle loňského listopadového průzkumu společnosti Sanep na internetu by Babišovo hnutí v krajských volbách zvítězilo.

Podle šéfa ČSSD, premiéra Bohuslava Sobotky mohou krajské volby vyhrát jak sociální demokracie, tak ANO. „My máme ambici, vzhledem k tomu, že nabízíme určitě lepší kandidáty, vyhrát jak krajské, tak senátní volby. Pokud vyhraje sociální demokracie krajské i senátní volby, tak to určitě bude znamenat posílení stability vlády,“ je přesvědčen premiér.

Tvrdí též, že krajské ani senátní volby nemohou na koaliční dohodě nic změnit. Naopak vicepremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš má za to, že předvolební kampaň může vztahy největších koaličních stran ovlivnit.

Záleží podle něj na tom, jakým způsobem se kampaň povede. Bylo by ale špatné, kdyby měly volby negativní dopady na koalici, míní. Podzimní regionální volby budou generálkou na sněmovní volby v příštím roce i testem spokojenosti s vládní politikou. Její míra se projeví na výsledku opozičních stran.

STAN se chce prosadit bez TOP 09

Starostové a nezávislí chtějí silnější kraje. Do voleb jdou proto samostatně, bez TOP 09. Hnutí STAN chce do kampaně vložit patnáct milionů korun. Mimo jiné hodlá prosadit změny v pravidlech jednání dolní komory parlamentu.
V případě, že se na některém z legislativních návrhů domluví více než polovina krajů, měla by ho sněmovna projednat přednostně.

I to je jeden z důvodů, proč se Starostové a nezávislí rozhodli sestavit pro podzimní krajské volby samostatné kandidátky.
Navíc každý z lídrů chce svou kampaň zaměřit na jiné téma. Kampaň hodlá hnutí financovat centrálně a příspěvky rozdělovat podle průběhu vyjednávání v jednotlivých regionech.

Šest lídrů volebních kandidátek už je známých, zbývajících sedm kandidátů představí hnutí během ledna. Například libereckou kandidátku povede hejtman Martin Půta, a to přesto, že koncem prosince rezignoval na post předsedy STAN.

Na krajské úrovni s ním hnutí počítá a ani on nevidí důvod, proč by se měl místa jedničky vzdát. Půta čelí obvinění z přijetí úplatku v souvislosti s opravou libereckého kostela sv. Máří Magdalény, cítí se však nevinen. Jako volební lídr by chtěl zvýšit rozpočtovou samostatnost krajů a zajistit jim dlouhodobě financování.

Šest lídrů kandidátek je známých, zbývajících sedm kandidátů představí STAN během ledna.

Lídrem pro Karlovarský kraj je současný primátor Petr Kulhánek. Tento kraj nejspíš také bude výjimkou – STAN by tu mělo mít společnou kandidátku s TOP 09, KDU-ČSL a Karlovarskou občanskou alternativou. Pro celou republiku platí, že hnutí půjde do voleb většinou s regionálními středovými uskupeními.

Vymykat se bude kandidátka Středočeského kraje, kterou povede kolínský starosta Vít Rakušan. Podle něj má hnutí v regionu dost silných osobností, napříč krajem je to 265 starostů, a tak je z koho vybírat. Samostatná kandidátka hnutí STAN by podle něj mohla přispět také k tomu, že skončí dosavadní krajská koalice sociálních demokratů a KSČM. Na této kandidátce voliči mimo jiné najdou také jméno Dany Drábové.

Současná předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost je rovněž místostarostkou Pyšel na Benešovsku. Předseda STAN Gazdík věří, že ačkoli strany v krajských volbách nebudou spolupracovat, nestanou se z nich soupeři.

Strany postupně představují své kandidáty
Sociální demokraté v Olomouckém kraji patrně postaví na první příčku kandidátky předsedu místní ČSSD Jiřího Zemánka. V Královéhradeckém kraji by měl být jedničkou proděkan Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové Jiří Štěpán a v Jihomoravském kraji hejtman Michal Hašek. Michal HašekMichal Hašek|ctk
Lídrem kandidátky hnutí ANO na Vysočině pro krajské volby v roce 2016 bude projektový manažer Josef Pavlík z Havlíčkova Brodu. Definitivně by ho měl schválit společně s celou kandidátkou krajský sněm ANO.
Lídrem kandidátky ODS ve Středočeském kraji bude Martin Kupka, střetne se tak například s Danou Drábovou, která v regionu povede do voleb STAN. Dana DrábováDana Drábová|ctk
Blok proti islámu vedený Martinem Konvičkou půjde do voleb se stranou Úsvit-Národní koalice, na sladění programů obou uskupení pracuje sociolog Petr Hampl.
Zelení Piráti se jmenuje koalice, ve které budou na podzim příštího roku v Jihomoravském kraji společně kandidovat Strana zelených a Česká pirátská strana. Prozatímním kandidátem na lídra je podnikatel Jiří Hlavenka.
Strana svobodných občanů hodlá kandidovat ve všech regionech. Její předseda Petr Mach nevyloučil možnost předvolebních koalic na úrovni krajů především se Stranou soukromníků.

Analýza: Babišovo hnutí ANO stojí na rozcestí. Možná to ale neví